В публикуваният за обсъждане Проект на Министерството на финансите на Закона за корпоративното подоходно облагане се предвиждат промени, които ще доведат до увеличаване на данъчната тежест върху повечето български домакинства.

По отношение на колите втора употреба, които са около 90% от автомобилния парк на България се променя коефициентът за годината на производство с цел "създаване на финансов инструмент за стимулиране извеждането на по-стари коли от употреба и замяната им с по-нови и екологични". Това означава, че собствениците на автомобили, които нямат стандарт Евро 4 и нагоре, ще се бръкнат повече за годишен данък заради въвеждането на екологичен компонент. С колко-ще стане ясно при публикуването на съответната Наредба. Експерти смятат, че за старите коли поскъпването ще е между 10 и 20 %.

Подобна промяна се предвижда да има и за имотите. Притежателите на повече от едно жилище няма да могат да ползват отстъпката от 50% за обявеното от тях за основно. Предложението е тази отстъпка да е само за хората с едно жилище. Това означава, че ползващите тази отстъпка в момента и имащи повече от едно жилище (независимо къде е то-в град, село или вилна зона) догодина ще плащат с 50% повече за основното си жилище.

Промените в Закона обаче не засягат хората, разполагащи с 5 или повече жилища-данъкът им ще си остане същият. Липсата на елемент за скала на данъка за такива собственици, които печелят от имотите си или просто инвестират за по-сигурно парите си в недвижимости показва, че за богатите няма да има увеличаване на данъците.

Предстои Проектът да бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет, а след това и в Народното събрание.