Дългът е тежест. Докато е на плещите ви, той ви дърпа назад. Когато искате да направите смяна в кариерния си път, един дълг е способен да ви откаже от грабването на възможността. Когато знаете, че имате нужда от ваканция, дългът отсича "не". Проблемът е, че не всеки дълг може да бъде изплатен с пари.

Ако години наред се храните нездравословно, вие копаете дупка, която след това е възможно да не можете да запълните. Докато не изплатите дългове си, не е изключено да ощетявате всеки ден своя потенциал - личен и професионален.

Представете си колко много неща можете да постигнете, ако се освободите от тези пет типа дългове:

1. Физически
По-малко от един на четирима американци тренира, казва доклад на CDC. Не знаем статистиката за България, но вие в коя група сте - на тези, които тренират? Помислете си за осъществяването на спортна цел. Например маратон? Много ли е? Тогава ходете редовно в планината. Помислете и за семейството си. Искате ли да предадете на децата си полезни навици?

2. Личен
Много хора, които се опитват да реализират своя потенциал, смятат, че трябва да работят допълнително. Ако работите по 10 часа на ден, вероятно имате дълг към себе си. Бъдете честни - прекарвате ли достатъчно време със семейството и приятелите? Излезте от този модел на живот, като определите в календара си кога ще се видите с близките.

3. Финансов
Финансовите дългове може да са резултат от различни фактори. Фокусирайте се върху изплащането на онези, които имат най-висока лихва. Консултирайте се с финансов експерт, реструктурирайте кредитите си, мислете как да намалите разходите.

4. Професионален
Ако сте имали ментор, а всеки е имал, макар и неформално, например колега или приятел, знаете колко ценно е менторството. Също така сте наясно колко натоварващ може да бъде опитът. Бидейки ментор, не само ще облекчите това усещане. Ще ви помогне да израстете.

5. Духовен
От всички изброени типове дългове, вашият духовен живот е онзи, който най-трудно се забелязва. Не е задължително да бъдете будистки монах, за да решавате духовни кризи. Знаете обаче, че понякога болният дух провокира физически симптоми. Например паник атаки.

Profit.bg