Сенатът на САЩ не успя да приеме законопроект за налагане на санкции срещу руския газопровод "Северен поток 2", предложен от сенаторът републиканец Тед Круз.

55 сенатори гласуваха "за", 44 - "против" законопроекта, който се нуждаеше от 60 гласа, за да бъде приет, предаде Ройтерс. Гласуването продължи близо седем часа - в Сената, разделен поравно между демократи и републиканци (50 на 50).

Законопроектът на Круз предвижда налагане на санкции на тръбопровода в рамките на 15 дни след приемането му, независимо дали Русия нахлуе в Украйна. Той също така би позволил на Конгреса да гласува за възстановяване на санкциите, ако президентът ги отмени.

Няколко сенатори демократи предварително заявиха, че според тях санкциите срещу "Северен поток 2" по проекта на Круз ще навредят на отношенията на Америка с Германия.

Сенаторката демократ Жана Шахин, която първоначално подкрепяше закона "Круз" срещу "Северен поток 2", гласува против, заявявайки, че рискува да наруши единството във Вашингтон и в Европа. Тя каза, че законът на Круз ще "забие клин" между Съединените щати и техните съюзници, особено Германия.

Друг законопроект - на сенатора демократ Робърт Менендес, предвижда налагане на мащабни санкции на висши руски правителствени служители и военни ръководители, включително президента Владимир Путин и ключови банкови институции, ако Русия предприеме военни действия срещу Украйна. Предложеният проект, който има подкрепата на Белия дом, предвижда оказване на помощ за укрепване на сигурността на Украйна. Става дума за отпускане тази година на 500 милиона долара при съответно развитие на събитията. 

Съединените щати, както и някои европейски страни, включително Украйна и Полша, се противопоставят на газопровода, който ще лиши Киев от транзитни такси, както и ще увеличи влиянието на Москва върху Европа, където цените на газа се покачват, отбеляза Ройтерс.

Тед Круз заяви, че гласуването е показало, че мнозинството в Сената подкрепя бързите действия по газопровода.

"Само незабавното налагане на санкции може да провали сметките на Путин, да спре украинската инвазия и да премахне екзистенциалната заплаха от "Северен поток 2", каза Круз.

Шепа демократи, включително сенаторите Тами Болдуин, Марк Кели и Рафаел Уорнок, подкрепиха законопроекта на Круз, който щеше да наложи санкции на проектната компания Nord Stream 2 AG в рамките на 15 дни след приемането му. Законопроектът също би позволил на Конгреса да гласува за отмяна на всеки отказ от санкции от страна на президента.

Законопроектът на Менендес, който все още няма дата за гласуване, ще наложи санкции на газопровода, както и на руските официални лица и организации при агресия срещу Украйна от страна на Москва.

Газопроводът "Северен поток 2" на стойност 11 милиарда долара ще транспортира руски газ под Балтийско море към Европа през Германия. Той беше завършен в края на миналата година, но чака одобрения от Германия и ЕС, които може да дойдат едва в средата на годината.