Русия е убедена, че газопроводът "Северен поток-2" ще премине необходимия процес по сертифициране до края на второто полугодие на 2022 г. и в крайна сметка ще влезе в експлоатация. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за руската медийна група РБК, публикувано днес.

"Според графиците със срокове за сертификация, за които ми е известно, процедурата трябва да завърши през първото полугодие (на 2022 година). Краят на първото полугодие е максималният срок. Ако колегите са заинтересовани от това и завършат сертификацията по-бързо, то и доставките могат да започнат много по-рано", посочва Новак в интервюто, цитирано от Ройтерс, ТАСС и БТА.

Вицепремиерът отбелязва също така, че политически въпроси, свързани с противодействие на строителството на "Северен поток-2" има отдавна.

Изграждането на съоръжението, което преминава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море и заобикаля Украйна, бе завършено през септември. За започване на експлоатацията му обаче е необходимо регулаторно одобрение от Берлин и Брюксел.

Проектът бе силно политизиран на фона на засилващото се напрежение между Русия и Запада, припомня Ройтерс.

Запитан дали Москва има "план Бе", в случай че "Северен поток-2" не бъде сертифицира, Новак заяви, че не се обмислят такива варианти и изрази увереност в пускането на съоръжението според графика, определен за сертифицирането.

Вицепремиерът каза освен това, че Русия е готова да увеличи износа на газ за Европа, но по дългосрочни договори. На европейския пазар цените на синьото гориво скочиха на фона на нарасналото търсене и недостатъчните доставки.

Според Новак липсата на инвестиции в сектора и на дългосрочни договори в полза на спотовите сделки, намаляването на собствения добив на газ, студената зима от 2020-2021 г. и рисковете от повтарянето й са основните причини за поскъпването на газа в ЕС.

Той препоръчва на Европа да има ясна прогноза за горивно-енергийния баланс и според нея да планира в средносрочна и дългосрочна перспектива обемите на потреблението и доставките, пише РБК.

"Нека има и спотова търговия, и втечнен природен газ, но трябва да се сключват и дългосрочни договори, които гарантират базовия компонент за газовите доставки в Европа", казва Новак.