Тръбопроводът "Северен поток-2" съвсем скоро ще бъде пълен с газ и готов да доставя синьо гориво на Европа, заяви днес руският президент Владимир Путин по време на предавана по телевизия среща на правителството, съобщиха ТАСС и Ройтерс.

Според него вкарването в експлоатация на тръбата ще стабилизира цените на газа в Европа.

Същевременно шефът на "Газпром" Алексей Милер посочи, че компанията изпълнява всичките си задължения по дългосрочните си договори с европейските си партньори. По думите му в периода 21-25 декември потреблението е било на рекордно високи нива.

Изграждането на съоръжението, което преминава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море и заобикаля Украйна, бе завършено през септември. За започване на експлоатацията му обаче е необходимо регулаторно одобрение от Берлин и Брюксел. Проектът бе силно политизиран на фона на засилващото се напрежение между Русия и Запада, припомня Ройтерс.

Операторът на проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream-2) обяви миналата седмица, че процедурата по запълването с газ на втората тръба е започнала на 17 декември. По план втората линия на "Северен поток-2" трябва да бъде запълнена с газ до края на 2021 година.