Германската външна министърка Аналена Бербок изтъкна на ситуацията около Украйна като "фактор" за отлагане на пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток-2", извежда в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Изданието, цитирано от БТА посочва, че европейските газови фючърси отбелязаха 11-процентен ръст вчера, след като германската външна министърка каза, че "Северен поток-2" не може да получи одобрение в сегашната си форма, защото не отговаря на европейското право.

В изказване пред телевизия Цет Де Еф в неделя вечерта Бербок каза, че трите партии от управляващата в Германия коалиция - социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи, са се споразумели, че всички енергийни проекти, включително "Северен поток-2", трябва да съответстват на енергийните правила на Европейския съюз.

Британското издание привежда думите на Бербок, която казва, че "това означава, че в сегашния си вид газопроводът не може да бъде одобрен, защото не отговаря на изискванията на европейските енергийни регулации".

Ситуацията на руско-украинската граница, където Русия е струпала близо 100 000 войници, според Бербок "също е фактор". Според министърката "предишното германско правителство се е договорило с американците, че ако се стигне до ескалация, този газопровод не може да влезе в експлоатация".

Всекидневникът отбелязва, че коментарите на Бербок сочат, че позицията на Германия за "Северен поток-2" може да се втвърди, след като представителка на партия "Зелените", която се противопоставяше на проекта, стана германски външен министър. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц обаче традиционно подкрепят газопровода.

"Файненшъл таймс" посочва, че според критиците на проекта, той ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ и ще позволи на Кремъл да упражнява натиск върху Украйна, която може да загуби милиарди от транзитни такси, ако газопроводът влезе в експлоатация.

В материала се изтъква, че европейските газови фючърси скочиха до най-високите си нива от началото на октомври. Януарските фючърси отбелязаха ръст с 11 процента вчера достигайки 117,25 евро за MWh, спрямо 105,35 евро за MWh в петък, което е малко под рекордните 117,50 евро за MWh през октомври.

Вестникът отбелязва, че "Северен поток-2" може да бъде пуснат в експлоатация, само след като бъде одобрен от германския регулатор Бундеснецагентур и от Европейската комисия. Това е съпроводено с трудности, защото газопроводът не отговаря на европейската газова директива. Тя определя, че дейностите по производството, транспортирането и дистрибуцията на газ в Европа в рамките на определен проект трябва да се извършват от отделни компании. Германският регулатор разпореди компанията оператор на "Северен поток-2" да създаде дъщерно дружество във ФРГ, което да бъде собственик на частта от газопровода, минаваща през германска територия.

"Файненшъл таймс" съобщава и за реакцията на Кремъл, чийто говорител Дмитрий Песков призова за "повече търпение". "Това е технически, бюрократичен и правен въпрос. Затова да не избързваме", цитира изданието думите на Песков.