Американският президент Джо Байдън е казал на руския държавен глава Владимир Путин вчера, че Западът е обезпокоен, че Русия може да нахлуе в Украйна и е предупредил за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт, заяви Белият дом.

Националният съветник по сигурността на САЩ Джейк Съливан заяви, че фактът, че все още не тече газ по Северен поток 2, управляван от руския гигант Газпром, дава лост на Запада срещу Путин.

"Ако Владимир Путин иска да види как по този газопровод тече газ, той може би няма да иска да поеме риск, като нахлуе в Украйна", заяви Съливан пред журналисти в Белия дом.

Той каза, че САЩ са в контакт с отиващото си и новото правителство на Германия относно Северен поток 2 в контекста на потенциална инвазия. Той не даде повече подробности за разговорите.

От своя страна заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд също заяви, че очаква функционирането на газопровода Северен поток 2 да бъде преустановено в случай на "агресивни стъпки на Русия" по отношение на Украйна, предаде ТАСС.

Тя отбеляза, че властите в Германия са заявили, че "каквито и да било стъпки на Русия срещу Украйна ще окажат непосредствено влияние на газопровода". "Мисля, че ако президентът (на Русия Владимир) Путин предприеме действия срещу Украйна, ние очакваме газопроводът да бъде спрян", отбеляза тя.

По информация на "Файненшъл таймс", САЩ са споделили с европейските си партньори разузнавателна информация и са успели да убедят някои скептично настроени страни, включително Германия, че Кремъл може скоро да изпрати армията си в Украйна.

"Много съюзници не бяха уверени, че се случва нещо сериозно. Бяхме изненадани от пропастта в разузнаването - как и защо САЩ видяха това, което ние не видяхме." - отбелязало неназовано официално лице от партньорска страна пред изданието.

Процедурата по сертификацията на Северен поток 2 още не е завършена, напомня агенцията.

Темата Украйна бе и централна по време на двучасовия телефонен разговор между Джо Байдън и Владимир Путин вчера. Американският президент е заявил на руския си колега, че Русия се излага на риск от силни санкции, сред които и икономически, в случай на военна ескалация в Украйна, предадоха световните агенции, като се позова на съобщение на Белия дом.

Американският президент освен това е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и техните съюзници от нарастването на броя на руските военни на границата с Украйна, посочва Белият дом.

Според източници от американското разузнаване Русия планира в началото на следващата година да започне настъпление срещу Украйна със 175 000 войници. Киев твърди, че Русия вече е струпала около 100 хиляди войници по общата им граница.

Москва категорично отхвърля всякакви намерения за инвазия. Преди срещата Байдън е координирал с европейски лидери позицията на Вашингтон спрямо Русия.

Германия, Великобритания, Италия и Франция са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна. Срещата се провежда по защитен видеоканал и засега не се предоставят кадри за медиите.