На фона на непрестанните руски атаки по украински дунавски пристанища продължава търсенето на алтернативи за износ на украинско зърно.

Президентът на Литва Гитанас Науседа смята, че ако бъдат създадени съответните морски коридори в Балтийско море, по тях може да бъдат превозени с кораби до 10 милиона тона украинско зърно, предаде Укринформ.

Първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко заяви, че Украйна е започнала да изнася зърно през пристанищата на Хърватия.

Русия напусна зърнената сделка, постигната с посредничеството на Турция и ООН. Постави две условия за да се върне в нея: връщане на земеделската банка Росселхозбанк в системата за разплащания SWIFT и застраховане на корабоите, превозващи храните. Преди време ЕС обмисляше да свърже със SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да се даде възможност за транзакции специално за зърно и торове. Но засега решение няма.

Европейската комисия разполага с осем дни, за да вземе решение дали да продължи и след 15 септември временните ограничения срещу украинския земеделски внос, заяви днес неин говорител.

Заради изкривяване на вътрешните им пазари пет страни от ЕС (България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия) настояха и получиха от ЕК възможност да ограничат вноса от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Разбра се, че различните страни в групата имат различни интереси - България например не държи на забрана за пшеница, но иска ограничения за слънчогледа и сухото мляко.

Президентът на Украйна призова за прекратяване на всякакви ограничения върху доставките на украинско зърно. Той отправи апела по време на виртуалното си участие (вчера) в пленарната сесия на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета", която току-що приключи в Букурещ.

Поразен от руски ракетен удар силзо за зърно в Украйна

Снимка: AP/БТА

"Това е брутална агресия срещу всички, срещу европейците. Последствията се усещат навсякъде. Украйна е против по-нататъшни ограничения върху нашия износ. Трябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата", каза украинският президент. Той добави, че страната не бива да се превръща в икономическа мишена и отправи апел към премиерите на България, Словакия, Полша и Унгария.

Снимка: AP/БТА

"Моля партньорите и колегите от България, Полша, Унгария да вземат под внимание, че всякакъв вид ограничаване на украинския износ само увеличава страданията, причинени от руската агресия", подчерта Зеленски. Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия и ненамесата на ниво свободна конкуренция.

Поразени силози

Снимки: Канал "Одеса. Официйно" в "Телеграм"/БТА

Износ през балтийските страни, Полша, Хърватия

Пристанищата на балтийските държави и Полша не са в състояние да обработват за транспортиране количествата зърно, които Украйна обичайно доставя по основните транзитни маршрути. Въпреки това, ако бъде изграден алтернативен морски маршрут, то Литва, Латвия, Естония и Полша може да окажат значителна подкрепа на Украйна при износа на нейното зърно. Това отбеляза днес литовският президент Науседа пред журналисти в Букурещ след приключването на срещата по инициативата "Три морета".

Изглежда се развива хърватският нишов маршрут, по думите на украинския вицепремиер Свидиренко, и той вече е популярен. "Готови сме да развием възможностите на този транспортен коридор." Тя обаче не съобщи колко зърно вече е изнесено през хърватските пристанища.

Трябва да постигнем общоприемливо решение, уверен е говорителят на Европейската комисия. От една страна е необходимо да запазим подкрепата за Украйна, но същевременно наблюдаваме затруднения в пет съседни държави. Необходимо ни е решение, което подкрепя Украйна и премахва трудностите, обобщи говорителят.

Той отбеляза, че от една страна са премахнати митата за украински внос, от друга временно са наложени ограничения за вноса на зърно. ЕК ще вземе много бързо решение (дали да запази или да премахне временните мерки), след като съобщи намерението си на държавите от ЕС, каза говорителят, цитиран от БТА.

Представителят на ЕК потвърди интереса на балтийските държави и Хърватия, допуска да се присъединят и други държави.

Проблемът е във войната, която руският президент Владимир Путин води срещу Украйна, обстрелва зърнени складове и отказва да участва в споразумението за износ на украинското зърно през Черно море. Това е в основата на проблема, докато пътят през Черно море е затворен, коментира говорителят на ЕК.

В следващите осем дни ще оценява възможностите, с които разполагаме и очакваме да постигнем решение, заключи представителят на Европейската комисия.