Русия атакува рано тази сутрин украински зърнени пристанища, включително дунавското пристанище Измаил в Одеска област, и предизвика покачване на цената на зърното в световен план, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Украинското министерство на отбраната заяви, че в Измаил е повреден зърнен склад. 

"С украинско зърно могат да бъдат нахранени милиони хора по целия свят", се казва в изявление на министерството в социалната мрежа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър").

Руски дронове атакуваха и повредиха рано тази сутрин пристанищна инфраструктура и зърнени складове в южната част на украинската Одеска област, заявиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Няма информация за пострадали хора, заяви в "Телеграм" областният управител на Одеска област Олег Кипер, без да пояснява къде точно се намират поразените обекти. Кипер публикува няколко снимки, на които се вижда как огнеборци потушават пожар, избухнал във висока сграда близо до река.

Пристанищна инфраструктура на река Дунав, която е от жизненоважно значение за износа на зърно, беше поразена при руски удари тази нощ, заяви днес украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес.

"Врагът атакува пристанищна и индустриална инфраструктура на река Дунав", съобщи главната прокуратура, като уточни, че са поразени зърнени складове.

Източник от украинската индустрия заяви пред Ройтерс, че основната цел на руските атаки е бил Измаил - пристанищен град на река Дунав, в непосредствена близост до границата на Украйна с Румъния, през който минава основен алтернативен маршрут за износ на украинско зърно предвид фактическата блокада на износа му през Черно море.

По-късно пристанището в Измаил преустанови работа. 

"За съжаление, има щети", написа украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

"Поредна нощ на война, поредна нощ на работа на нашата героична противовъздушна отбрана. Защитаваме се максимално с оглед на наличните сили. Свалихме много дронове "Шахед". За щастие няма жертви. За нещастие има щети. Най-сериозните са в южната част на страната. Руските терористи отново нанесоха удари по пристанищата, по зърното, по световната продоволствена сигурност", изтъкна Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН.

След днешните атаки цената на житото на борсата в Чикаго се покачи с 4%, като това отразява тревогите на търговците, свързани с доставките на зърно от Украйна, отбелязва Ройтерс.