ЕС е готов да изнася почти всички селскостопански стоки от Украйна по т. нар. коридори на солидарността, каза днес еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, след като по-рано този месец Русия се оттегли от споразумението за износ на зърно през Черно море, предадоха Ройтерс и БТА.

"Коридорите на солидарност" са железопътни и сухопътни маршрути през страните членки на ЕС, които граничат с Украйна.

"Не за първи път Русия използва храните като оръжие. . . ситуацията наподобява тази в началото на войната", каза Войчеховски.

"Готови сме да изнасяме почти всичко. Става дума за около 4 млн. тона маслодайни семена и зърно месечно, а ние постигнахме този обем през ноември миналата година", допълни той.

По думите на еврокомисаря 60 процента от износа на Украйна се е осъществявал през "коридорите на солирадността", а 40 процента е преминавал през Черно море, докато сделката, постигната с Русия с посредничеството на ООН, все още действаше.

Очаква се блокирането на споразумението да се отрази особено тежко върху страните от Африка, които зависят от доставките по море.

Войчеховски допълни, че ЕС обсъжда няколко инициативи от страни членки, за да излезе със съвместен план за покриване на допълнителните транспортни разходи за износ на украински селскостопански продукти. Засега няма непосредствени оценки на разходите за финансиране на транспорта, уточни той.

Министърът наземеделието и храните Кирил Вътев сподели пред колегите си от ЕС очакването си за сериозен ръст на украинския износ на слънчогледово семе, при невъзможност на мощностите в България и съседни страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

В България се очаква добра реколта, а от миналата година са останали налични 700 000 тона вследствие на евтиния внос на слънчогледово семе и нерафинирано масло, каза министърът.

Вътев обърна внимание и на увеличения внос на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и поставя в риск българските животновъди, успоредно с поскъпването на фуражите и информира, че е поискал допълнителна държавна помощ за сектора, съобщи Министерството на земеделието и храните.

Българският министър заяви, че тази година имаме най-скъпата реколта в Европа, както и тотално променена логистична схема, в следствие на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната вече трябва да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на Европа.

Във връзка с "коридорите на солидарност" той уточни, че са необходими действия, които да улеснят транзита. "Ние сме длъжни да защитим нашите производители", подчерта Кирил Вътев.