Европейският съюз обмисля предложение Руската селскостопанска банка (Россельхозбанк) да създаде дъщерно дружество, което да се свърже отново с глобалната финансова система, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА. В момента банката е под всеобхватни санкции на Запада.

Намерението е да се защити черноморската зърнена сделка, която позволява на Украйна да изнася храни на световните пазари, пише вестникът.

Миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина да удължи сделката за зърно след 17 юли (когато изтича последният засега срок на периодичното й удължаване - б.р.), тъй като Западът е действал по "възмутителен" начин по отношение на споразумението. В същото време Москва увери бедните страни, че руският износ на зърно ще продължи.

Планът, предложен от руските власти на преговори с посредничеството на ООН, ще позволи на новото банковото звено да обработва плащания, свързани с износа на зърно, пише FT, цитирайки източници, запознати с въпроса.

На новото дъщерно дружество ще бъде разрешено да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT, която беше затворена за най-големите руски банки след нахлуването в Украйна миналата година.

Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърно и маслодайни семена, вариращи от пшеница и ечемик до рапично и слънчогледово масло. Русия е доминираща и на пазара на торове.

Освен възстановяването на достъпа до SWIFT, Москва настоява да се премахнат пречките пред износа на руско зърно и торове; стреми се и към възобновяване на доставките на селскостопанска техника и части, както и премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането. Според Кремъл дадените гаранции за руския износ не са били спазени.

"Прекъсването на черноморската зърнена сделка ще удари Източна Африка изключително сериозно. Много държави са зависими от украинското зърно, а без него цените рязко ще скочат", заяви преди седмица на брифинг в Женева Доминик Ферети от Световната организация по прехраната към ООН.

В същото време Киев отбеляза, че Украйна трябва да е готова да изнася зърно почти изцяло през пристанищата си на река Дунав, тъй като Русия на практика блокира доставките през Черно море.

При наличието на работещ Черноморски зърнен коридор, около половината от износа на украински селскостопански продукти се транспортира през черноморските пристанища, една четвърт преминава през дунавските пристанища и още толкова - през западната граница на страната.