За първи път САЩ дадоха повод да се заговори, че са готови да започнат диалог за отмяна на санкциите за газопровода "Северен поток 2". Поставят и условие - германската страна да представи предложения, които биха премахнали опасенията на Вашингтон относно проекта. Това съобщи във вторник германският вестник "Ханделсблат" (Handelsblatt), позовавайки се на източници от американската администрация, цитиран от ТАСС.

"Германската страна трябва да представи пакетно решение на масата за преговори", каза източникът. "В противен случай няма да можем да разрешим проблема по темата "Северен поток 2"", добави той.

Какво искат американците

Както отбелязва по-конкретно "Ханделсблат", американците настояват въпросът за реализацията на проекта да бъде обвързан с механизъм, който ще преустанови функционирането на тръбопровода в случай на намаляване на транзитните доставки през Украйна. "Тоест, (в съответствие с искането на САЩ) доставките на газ през "Северен поток 2" може да бъдат прекъснати, ако Москва се опита да окаже натиск върху Украйна, като намали обема на преноса", пише вестникът.

Освен това САЩ искат като цяло да предоговорят споразумението, което регулира транзита на руско синьо гориво през тръбопроводната система на Украйна. "Целта е да се създадат по-благоприятни условия за украинската страна", отбеляза "Ханделсблат". Друго изискване е да се увеличи капацитетът на съоръженията за съхранение на газ, така че при необходимост Украйна да може да бъде снабдена от тях.

В същото време се припомня, че през последните години е направено много за осигуряване на гориво за бившата съветска република, например по отношение на реверсивните доставки. Американците обаче искат "допълнително да активизират предишните усилия". Техните "желания" не свършват дотук. САЩ настояват Германия да помогне на Украйна да разшири инфраструктурата за възможен транспорт на водород, за да превърне Киев във важен играч на енергийния пазар в бъдеще и така да намали зависимостта на Европа от Русия, отбелязва германското издание.

Събеседникът на вестника аргументира, че "президентът Байдън ще отмени санкциите само ако се дадат гаранции, че Русия няма да може да използва енергийната зависимост като оръжие срещу Украйна и други съседни държави".

Берлин все още не е готов да направи отстъпки

"Ханделсблат" съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел е обсъждала "Северен поток 2" по телефона с новия президент на САЩ Джо Байдън, въпреки че тази точка не е спомената в официалното изявление на правителството след разговора. Говорителят на правителството Щефан Зайберт обяви готовността на двамата лидери да си сътрудничат за преодоляване на международните предизвикателства, но "пропусна важна подробност - разговорът беше за "Северен поток 2", пише вестникът.

Според него, правителството на Меркел не бърза да представя каквито и да било предложения на американците, въпреки че приветства готовността на САЩ да правят компромиси. В Берлин обаче се смята, че "има малко място за истински отстъпки". "В крайна сметка вече е направено много, за да се разсеят съмненията на американците", отбелязват източниците на вестника от правителството.

Берлин посочи, че руската страна е дала уверения за продължаване на доставките на газ през Украйна дори след началото на експлоатацията на "Северен поток 2". Освен това правителството на Федералната република направи много усилия в тази посока, както и като цяло за постигането на споразуменията между Москва и Киев за транзит на газ.

Независимо от това, в интервю за "Ханделсблат", държавният министър в германското федерално министерство на външните работи Нилс Анен каза: "Преди имаше администрация, която не се интересуваше от постигане на споразумение. Ако има желание за диалог, тогава това е политическа възможност, от която трябва да се възползваме".

Статията отбелязва, че не само Берлин, но и самият Вашингтон се интересуват от уреждане на различията по отношение на "Северен поток 2". В крайна сметка въпросът за изпълнението на проекта сега стои на пътя на установяването на диалог между САЩ и ЕС, подкопан от Доналд Тръмп. САЩ се опасяват, че други държави ще "копират стратегията на санкции" и ще наложат ограничения на американските фирми. Такива предложения, например, бяха направени по-рано от немско-френската работна група. "Във връзка с това американците търсят изход от обърканата ситуация" - подчертава в материала "Ханделсблат".