САЩ разширяват днес санкциите срещу Русия, по-точно срещу кораба "Фортуна", който е включен в строителството на газопровода "Северен поток-2", и неговия собственик - компанията КВТ-Рус. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от сайта на министерството на правосъдието на САЩ.

В санкционния списък са включени също базираната в Русия компания Рустанкер, както и танкерите "Максим Горки" и "Сиера".

Германският концерн Билфингер (Bilfinger SE) се е отказал от участието си в проекта заради заплахата със санкции от Вашингтон, съобщи днес в. "Билд".

По данни на изданието компанията е имала сключени няколко договора с проектния оператор Норд стрийм-2 (Nord Stream 2 AG) за 15 млн. евро, включително за "разработване, доставка и обслужване на системи за сигурност".

Според "Билд" Билфингер вече е уведомила американската страна, че не възнамерява да изпълни договорите.

Застрахователната швейцарска компания Цюрих иншуърънс груп (Zurich Insurance Group) също е прекратила участието си в проекта, информира ТАСС.

"Компанията отдава най-висш приоритет на съблюдаването на икономическите санкции, включително по законодателството на САЩ. Поддържахме тесен контакт с Държавния департамент на САЩ за обсъждане на санкциите по "Северен поток-2" и прекратихме цялото (застрахователно) покритие, което попада в обхвата на санкциите", каза говорителят на компанията Томас Баер.