Франция днес призова Германия да се откаже от проекта "Северен поток 2", който изпълнява с Русия, заради задържането на руския опозиционер Алексей Навални и репресиите на демонстрации в негова подкрепа, предаде Франс прес.

Винаги сме изразявали големи съмнение във връзка с този проект в този контекст, заяви държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон в ефира на радио Франс ентер.

Френска компания - Анжи (Engie), е сред финансовите партньори в проекта (виж по-долу).

САЩ и редица европейски страни, сред които е и Полша, гледат с лошо око на този проект, защото според тях той ще засили зависимостта на Германия и на ЕС от руския газ и в крайна сметка от Москва. Сега тази тема се обсъжда активно заради предполагаемото отравяне на Алексей Навални, за което той обвинява президента на Русия Владимир Путин, и задържането на опозиционера при завръщането му в Русия на 17 януари след пет месеца лечение в Германия.

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди подкрепата си за проекта на 21 януари, припомня АФП.

Преди няколко дни пък дойде и оценката на американския президент Джо Байдън. Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън продължава да смята, че газопроводът "Сверен поток-2" е лоша сделка за Европа. На 26 януари тяка каза, че администрацията ще направи преглед на мерките, които са приети досега във връзка с проекта. По думите на Саки американските власти възнамеряват също да продължат да обсъждат проекта с европейските партньори.

Докъде стигна "Северен поток 2"

Русия обяви на 27 януари, че планира да увеличи износа на газ за европейските страни по "Северен поток" и "Турски поток" до 2035 година, за да намали политическото напрежение, свързано с транзита на газ през територията на трети страни. За увеличаване на доставките по "Северен поток" се предлага неговото разширяване (проекта "Северен поток 2").

"Северен поток-2" предвижда две линии с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2) е руският Газпром.

Партньори на Газпром са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Към момента газопроводът е изграден на 94 процента. Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания "Олсийс" (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. Руски кораб започна полагането на 120 км тръби в датски води.