Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков направи днес инспекция на територията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

Алексиев изтъкна, че се прави всичко възможно интерконекторът да е готов за ползване преди началото на отоплителния сезон.

"Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена скада. Без приключване на тази скада интерконекторът няма как да заработи. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по завършването на обекта. Огледахме критичните и проблемни локации, набелязали сме решния, строителят трябва да подготви график. Цялата държава ще предостави цялата подкрепа и е мобилизирана, за да помогне на строителя да завърши обекта", заяви Алексиев.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков беше категоричен, че проверките на строителните дейности на интерконектоа ще са всеки ден.

"ДНСК в региона ще проверява всеки ден както строително-монтажни дейнсоти се извършват. На практика надзорникъ ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи", подчерта той.

Според него в момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп на ток.

Другият приоритет на властите е финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". По думите на Христо Алексиев, в дружеството има дупка от поне един милиард.

"Никой не се е погрижил да се осигурят пари на "Булгаргаз" да се разпратят доставките - откъдето и да са те, независимо дали азерски газ или "Газпром", заяви служебният вицепремиер.

По думите утре ще бъдат обявени резултати за стабилизирането на обществения доставчик.

Христо Алексиев каза още, че не е вярно, че има осигурени 7 танкера със синьо гориво, а става въпрос за три танкера, които не са напълно осигурени.

Обиколката на двамата министри стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

Теодора Георгиева, българският директор на компанията "Ай Си Би Джи", която е лицензирана като оператор на газопровода, преди месец обяви, че са готови да изнасят за Молдова и Украйна. Заедно с нея на проверката днес присъства за първи път и гръцкият представител Георгиус Сатлас. В дружеството половината от акциите са на "Български енергиен холдинг" и гръцко-италианската компания "Посейдон", в която са акционери италианската "Едисон" и гръцката "ДЕПА".

Акционерна структура на вече сертифицираната проектна компания ICGB

Схема: ICGB