БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциацията на работодателските организации в България (АОБР), написа писмо до премиера Кирил Петков, в което пита осигурени ли са доставки на природен газ за юли 2022 г. и дългосрочно.

В позицията се отбелязва, че след спирането на доставките на природен газ от Русия бяха осигурени алтернативни доставки, значителна част от тях благодарение на танкери с втечнен природен газ. Припомня се обявената от правителството закупуване от "Булгаргаз"на два танкера, които, според АОБР, са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г. Както и дадената информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките.

В писмото обаче се изтъква, че към момента "бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на "Газпром" доставчици".

Във връзка с това АОБР призовава премиера (правителството) да обяви "на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък".

По-рано в понеделник, 13 юни, председателят на КЕВР Станислав Тодоров каза по БНТ, че според него все още се водят преговори за доставка на американски втечнен газ и не може да потвърди дали има подписан договор. Той отбеляза, че договорът трябва да бъде представен в КЕВР за одобрение. "До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв." 

На 22 март от АОБР написаха до премиера Петков (с копие до вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николова, подал оставка в понеделник, 13 юни), писмо, в което изразиха притесненията си от изявления в медиите от членове на правителството, "че няма да се преговаря с "Газпром"". От бизнеса тогава заявиха, че "това прави невъзможно дългосрочното планиране, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции". "Особено след като няма сигурни договорени количества и капацитет, както и яснота колко ще струва това на българския потребител."

И въпреки одобрението си за диверсифициране на газовите маршрути и доставки, от АОБР смятат, "че от ключово значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при запазване на конкурентоспособността на българската икономика". И затова намират, че:

  • "българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от "Газпром Експорт" ООО". 
  • "е задължително общественият доставчик ("Булгаргаз" - б.р.) да предприеме действия за подновяване на дългосрочния договор, чрез писмо за предоставяне на условия за нов договор, което не отменя действия за резервиране на капацитет и доставки от алтернативни източници."

По-късно, на 2 юни, Асен Василев заяви пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, че България вече никога няма да преговаря с "Газпром", защото е ненадежден партньор.

Още на 27 април, в деня, в който руският монополист спря доставките за България, Василев даде интервю за британската медия Sky News, в което каза, че "от днес имаме 0% руски газ". "Нарушаването на контракта от страна на Русия не ни прави щастливи". "Но не бих казал, че сме ядосани. Бяхме подготвени, защото се бяхме изправили пред същата ситуация през 2009 и 2014. Така или иначе - договорът ни изтичаше в края на годината." "Надявахме се Русия да спази договора, но това не се случи."

На 5 юни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза по Нова, че доколкото знае танкерите с американски втечнен газ се "разтоварват в момента и си ползваме газа от там".

На 6 юни Министерството на енергетиката съобщи, че България е получила първия танкер с американски втечнен газ и че той вече се разтоварва.