"Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите за втечнен природен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на Турция за 13 години. Това става възможно с постигнатото споразумение между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAS), което двете компании подписаха днес в София.

По силата на споразумението през Турция ще бъдат транспортирани 1,5 млрд. куб. метра газ на година, като този обем може да бъде и увеличен. България получава достъп до пет терминала за ВПГ в Турция.

На събитието присъстваха служебният министър на енергетиката Росен Христов и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението ни осигурява възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в Турция, заяви Росен Христов след подписването на споразумението, определяйки подписването на документа като "исторически момент".

Съвместно с колегите от Турция решаваме проблема с доставките на ВПГ, които имахме през изминалата година заради недостиг на инфраструктура, отбеляза Христов.

Министърът подчерта бързият напредък в преговорите между двете страни - споразумението е било договорено на 24 и 25 декември м.г., а днес - в първия работен ден от новата година, вече е подписано.

Двамата министри изарзиха задоволството си от факта, че споразумението е факт само три седмици след срещата на президентите на България и Турция, които договориха мащабно двеустранно сътрудничество, включително в енергетиката.

Министър Фатих Дьонмез каза на свой ред, че подписаното споразумение ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни, както и ще повиши сигурността на доставките на синьо гориво в Балканския регион. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ на година ще бъде трансфериран, посочи турският министър.

Със споразумение България ще има достъп до 5 терминала в Турция за ВПГ. В южната ни съседка има 7 различни линии и терминали за ВПГ. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумение, е наличен, а може и да бъде увеличен, допълни Фатих Дьонмез.

Вчера турският министър каза в предаване на живо по турската телевизия НТВ, че Турция ще продава газ на България - по силата на споразумението, цитиран от БТА.

Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят, заяви по-рано днес по БНТ заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, като така потвърди казаното пред дни от Румен Христов.

По-топлата зима означава по-малко използвано количество газ от газохранилището в Чирен, увери Божков.

"Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ (включително през Турция - б.р.) и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече", коментира Еленко Божков.