Турция е приключила процеса на полагане на тръби, които да свържат откритото от страната находище в Черно море с газопреносната мрежа. Това съобщи Фатих Дьонмез, министър на енергетиката и природните ресурси на страната, в телевизионно предаване, съобщи електронното издание на в. "Тюркийе", на което се позова БТА.

Говорейки за черноморския газ, Дьонмез заяви, че в тази област се работи усилено.

"Изграждаме съоръжението за преобразуване на газ върху 1200 акра земя. Процесът на полагане на тръби по суша и море приключи. В Турция бяха докарани 280 тона ключово оборудване. Целта ни е да предоставим (този газ) на гражданите през март 2023 г.", заяви той.

Министърът уточни, че през март догодина първият газ от Черно море ще се влее в системата, а след четири години той ще се използва от всички битови потребители в страната.

Запитан дали ще има повишение на цената на природния газ, Дьонмез заяви, че такава промяна не е включена в дневния ред за декември. По думите му обаче има твърде голяма нестабилност на пазара на газа и поради това няма сигурна прогноза за цените.

"Тук преди всичко е необходимо да се разгледат световните цени. Ако погледнем преди и след пандемията, наблюдава се необичайно увеличение на природния газ. Ако войната в Украйна приключи скоро, това ще облекчи пазара", посочи Дьонмез.

Министърът каза още, че ставката на субсидиите при природния газ е 75 процента. С добива на природен газ ще направим всичко възможно да предоставим необходимата помощ на нашите граждани, добави той.

"Газът от Черно море ще ни стигне за поне 25-35 години. Освен това ще намали значително зависимостта ни от чуждестранна енергия", каза още министърът.

Дьонмез засегна и въпроса за възможно изграждане в Турция на газоразпределителен център за Европа.

"Имаме възможност да създадем център, който да облекчи югоизточния регион на Европа", отбеляза той.

Относно проекта за изграждане на втора АЕЦ в Турция, в черноморския окръг Синоп, министърът посочи, че "ако бъде постигнато взаимно съгласие с руснаците, това ще бъде реализирано".