Американската петролна компания "Блек сий ойл енд газ" (Black Sea Oil & Gas), която е оператор и концесионер на офшорния периметър за природен газ Мидия в Черно море, уведоми румънските власти за намерението си да започне арбитражна процедура срещу румънската държава, тъй като от закона за офшорните залежи все още не са премахнати неблагоприятните разпоредби за инвеститорите, пише днес в. "Адевърул".

Офшорният периметър Мидия е най-напредналият нов проект за добив на газ в румънските води на Черно море. Концесионерът бе обявил, че ще започне производство до средата на годината.

Преди няколко дни агенция Аджерпрес цитира генералния директор на "Блек сий ойл енд газ" Марк Бийкъм да казва, че "продължаващото спъване на местните производители чрез постоянното въвеждане на нови неблагоприятни мерки е причината, поради която Румъния не успява да достигне значителния си производствен капацитет".

Управляващата коалиция в Букурещ многократно обещава да внесе необходимите промени в закона за офшорните залежи, припомня "Адевърул".

Една от мерките, които правителството в Букурещ одобри с цел подкрепа на потребителите заради поскъпването на енергията, е задължението за производителите на газ да продават част от продукцията си на лимитирани цени в замяна на намаляване или освобождаване от данъци.

"Адевърул" припомня, че министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви преди около две седмици, че законът за офшорните залежи ще влезе скоро в парламента. Министърът каза, че добивът на газ от Черно море вече е започнал и тази година ще се появят и първите количества.

"Тази година ще имаме един милиард кубични метра газ допълнително в националната система за пренос", каза Попеску.

Той увери, че Румъния ще има газ и от други източници следващата зима.

Министърът каза още, че компанията "Ромгаз" в най-скоро време ще поеме от "Ексон" периметъра "Нептун дийп" (Neptun Deep) в Черно море. Чрез тази сделка "Ромгаз" ще поеме технологията и съответните договори за започване на работите, така че през 2026 г. вече да имаме природен газ, за ​​да бъде използван максимално в Румъния, каза Вирджил Попеску.