Откритите от Турция в Черно море залежи на природен газ може да покрият вътрешните й потребности за 12 години. Това заяви главният анализатор от международната консултантска компания Wood Mackenzie Ъшли Шърман, предаде Анадолската агенция.

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция е открила в Черно море ново газово находище с обем 135 милиарда кубични метра. Така общият обем на откритите от Турция в южната част на Черно море залежи на природен газ достигна 540 млрд. куб. м. (миналата година корабът "Фатих" намери в този район 405 млрд. куб. м.), допълва БТА.

Властите обявиха намерението си да започнат да добиват газ през 2023 г., което звучи много амбициозно, каза Шърман. Тя добави, че след откриването на залежите на газ в Черно море са се засилили позициите на Анкара в преговорите с Азербайджан, Иран и Русия, от които Турция внася газ.

Турция получи шанс за по-голяма гъвкавост по отношение на въпросите, свързани с по-ниски цени, по-малки обеми и нови договори. Можем да кажем даже, че това ще се превърне в коз в ръцете на Турция при преговорите с Азербайджан по дългосрочния договор, срокът на действие на който изтича, каза анализаторката.

Досега се смяташе, че Турция има малко залежи на петрол и газ. На този етап тя е силно зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран и на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир.