Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е обсъдил в руския си колега Владимир Путин проекта за втора турска АЕЦ в Синоп на Черно море, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

"Мога да кажа, че ние, Турция, сме в добра позиция по отношение на енергетиката. Не се нуждаем от никого. Особено след като АЕЦ Аккую бъде завършена след 2-3 години, ще имаме много сериозен капацитет оттам", посочи Ердоган, визирайки първата турска АЕЦ, изграждана от Росатом в средиземноморския окръг Мерсин.

Турският президент спомена и проекта за втора АЕЦ в Синоп, Северна Турция, като каза, че е разговарял по темата с Путин.

"Обсъдих и Синоп с г-н Путин. Надяваме се, че там ще построим четири блока и ще получаваме толкова (електричество), колкото и в Аккую, а може би и повече. Щом се сдобием с тях, Турция вече няма да има проблем с енергията", каза Ердоган.

По думите на турския лидер, когато се реализират тези проекти, Турция не само ще бъде в много по-добра позиция, но и лесно може да започне да изнася енергия.

Ердоган заяви също, че има държави, които предлагат да подкрепят Турция по отношение на енергията, като страната му има намерение да продължи отношенията си с тези страни в този аспект.

"Надяваме се, че ако се наложи, ще имаме възможност да започнем процес, който можем да наречем суап, т.е. да купуваме енергия от тях не толкова за себе си, но и за износ. Няма да назовавам име, ще го обявим, след като отидем, обсъдим и решим", каза той.