Президентът на Русия Владимир Путин е казал на шефа на "Газпром" Алексей Милер компанията да започне да изпомпва природен газ към европейските газови хранилища, веднага щом Русия приключи с попълването на собствените си запаси, предаде Ройтерс.

В излъчвано по телевизията правителствено заседание Милер съобщи, че "Газпром" ще достигне планираното равнище от над 72 млрд. куб. метра газ в руските хранилища до 1 ноември, а запълването ще приключи на 8 ноември.

Русия може да увеличи доставките на природен газ за Европа, когато Германия одобри газопровода "Северен поток 2". Това каза Путин на 21 октомври.

Европейските газови пазари сега изпитват недостиг от 70 милиарда кубични метра газ, отбеляза тогава руският президент. Той обърна внимание, че това е станало, въпреки че Русия е увеличила в последно време своя износ.

На 26 октомври германското министерство на икономиката заяви, че сертифицирането на "Северен поток-2" не представлява заплаха за газовите доставки за ЕС.

Преди седмица, на 20 октомври, председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен призова 27-те страни членки на ЕС да се откажат от природния газ и то не само за да ускорят прехода към чиста енергия, но и за да може блокът да стане по-независим играч в света. Според нея е много важно от стратегическа гледна точка да се разчита в по-малка степен на вноса. Макар и страна партньор като Норвегия да увеличи износа за блока, за да отговори на нарасналото търсене, един голям доставчик не го направи, отбеляза Фон дер Лайен.

Въпреки че "Газпром" изпълни дългосрочните си договорни отношения с нас, той не отговори на нарасналото търсене, както го стори предишни години. Така че в момента Европа разчита прекалено много на газа, коментира председателят на ЕК.