Полският премир Матеуш Моравецки нарече действията на Русия на европейския газов пазар изнудване. Според него Москва използва това, за да се вземат решения в ЕС, които са изгодни за нея. Моравецки говори за това в статия, публикувана в Die Welt.

Премиерът подчерта, че на фона на нарастващия натиск от страна на Русия има дефицит на демокрация в самия ЕС. Моравецки отбеляза, че Полша няма да напусне ЕС, но спазването на нейните закони не означава, че те имат приоритет пред националното законодателство.

По-рано Моравецки призова Европейската комисия да организира разследване срещу "Газпром", тъй като според него руската компания е виновна за енергийната криза, която обхвана Европа, провокирайки рекордно покачване на цените на газа.

Според Варшава Москва умишлено ограничава доставките на газ за Европа, за да получи разрешение за експлоатация на газопровода "Северен поток 2".

На 26 октомври германското министерство на икономиката изпрати положително заключение относно сертифицирането на газопровода до Федералната мрежова агенция (BNetzA). От ведомството смятат, че той не представлява опасност за доставките на газ за Германия и Европейския съюз. На следващия ден руският президент Владимир Путин инструктира "Газпром" да увеличи доставките за Европа.

Междувременно на 28 октомври полският нефтен и газов концерн PGNiG поиска от "Газпром" да намали цените за доставките на газ, а руската компания обеща да "проучи" нещата.