"Булгаргаз" и "Газпром" постигнаха договореност, която доведе до намаление на цената на природния газ с 33% вместо до вместо увеличение с 32%. Това заяви служебният министър на труда Гълъб Донев. 

"Цената за месец ноември тази година ще бъде по-ниска от цената за октомври", беше категоричен той.

Така, ако през октомви синьото гориво струваше 94,54 лв. за мегаватчас, а през ноември цената ще бъде понижена до 93,19 лв. за мегаватчас.

Припомняме, че по-рано през беше обявено, че вместо първоначално предложената цена на природния газ за ноември от 124,76 лв. за мегаватчас, от "Булгаргаз" ЕАД са актуализирали предложението си и вече предлагат през ноември природният газ да се продава за 119,87 лв. за мегаватчас.

Донев заяви още, че понижение на цената на природния газ ще има и за бизнеса.

България има една от най-ниските цени на природния газ в Европа, категоричен бе Гълъб Донев.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна, че понижението на цената на газа е изключително важно за българските топлофикационни дружества.

"Едно увеличение с 32% би имало катастрофални последици за по-голямата част от тези дружества. И особено за Топлофикация София", заяви Иванов.

Що се касае до битовите и небитовите потребители Иванов обясни, че новата по-ниска цена ще има пряко отражение"без да има увеличение".

"България спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната", каза Иван Иванов. По думите му цената, която днес КЕВР е регулирала за българските потребители на природен газ за ноември е два пъти по-ниска от цената, по която ще се продава газ от европейския газов хъб.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов обясни, че е била постигната договореност с "Газпром Експорт" по спорни въпроси. В резултат на тези решения "Булгаргаз" има право да получава количества природен газ на цена, която е на значително по-ниска.

Финансовата полза от тази договореност е приблизително 40 млн. долара, допълни Павлов. Той добави, че регулираната цена на природния газ ще бъде 93,19 лв., което е 47,65 евро за мегаватчас. В сравнение с цените на европейските газови пазари, това е близо два пъти по-ниска цена. Освен това "Булгаргаз" разполага с количества природен газ в газохранилището в Чирен от близо 15 процента повече в сравнение с предходната година.