Световните храни на цените са скочили с 28 процента през 2021 г., което е най-високото им равнище от 10 години, а надеждите за връщане към по-стабилни пазарни условия тази година не са големи. Това съобщи днес Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО- FAO), цитирана от Ройтерс и БТА.

Индексът на ФАО, проследяващ най-продаваните продоволствени стоки в света, е имал средна стойност от 125,7 пункта, което е най-високото равнище от отчетените 131,9 пункта през 2011 г.

Месечният индекс се е понижил незначително през декември след пет поредни месеца на растеж, отразявайки пораженията за реколтата и силното търсене през миналата година.

По-високите цени на храните са допринесли за повишаване на инфлацията, тъй като икономиките се възстановяват от коронавирусната криза. ФАО предупреди, че по-високите цени излагат на риск по-бедното население в страни, зависещи от вноса.

В последния си актуализиран доклад агенцията изрази предпазлива оценка по повод това дали ценовият натиск може да отслабне тази година.

Макар че обикновено високите цени отстъпват място на растеж на производството, повишените цени на суровините, продължаващата глобална пандемия и несигурните климатични условия не будят голям оптимизъм за връщане към по-стабилни пазарни условия през 2022 г. Това каза в комюнике главният икономист на ФАО Абдулреза Абасиан.

Поскъпването на торовете, свързано на свой ред с рязкото повишаване на енергията, е повишило и цените на ресурсите, използвани от фермерите за производство на селскостопанските култури.

През декември цените за всички категории в кошницата от основни хранителни продукти са се понижили, макар и с малко. Млечните продукти са се поевтинели, а растителните масла и захарта са намалели значително, се посочва в месечния доклад на агенцията.

Всички категории в индекса обаче рязко са нараснали през 2021 г., а индексът на ФАО за растителните масла е ударил рекорден максимум.

Фючърсите за селскостопански култури са отчели нестабилна търговия в началото на 2022 г., като пазарите за маслодайни семена бяха разтърсени от сушата в Южна Америка и наводненията в Малайзия.

Млечните продукти запазват силната декемврийска тенденция, подпомогнати от по-ниските цени на млекопроизводството в Западна Европа и Океания, обобщава ФАО.