70% от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са преустановили дейност заради високата цена на газа и тока български домати и краставици в момента няма, съобщи БНТ.

Още през есента голяма част от родните оранжерии са спрели производство и тенденцията заплашително нараства след поредното увеличение на цената на газа този месец.

На този фон фирмите масово освобождават работници и вече плащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Затова от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция настояват за спешна среща с министъра на земеделието и подпомагане на бранша.

В оранжерийния комплекс в град Раковски 90 декара оранжерии, в които обикновено се отглеждат краставици и домати, в момента пустеят.

"Ние всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тук, но тази година, при тези условия, просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство", обясни управителят на оранжерията Стоян Берберов.

Дори и при спиране на дейността, производителите плащат неустойки към доставчика на газ.

"Имаме много тежки договори с "Булгаргаз". След като приключи годината, ако не си използвал заявеното количество, плащаш 10% неустойка от цялата стойност", казва Йордан Кръстанов - председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна защита, оранжериите съкращават персонал.

"Пуснали сме всички работници, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем, няма как да ги освободим, това са главно специалистите", заяви Стоян Берберов.

"В зимния период минимум 10 000 души са освободени или са в период на освобождаване от работа", добави Йордан Кръстанов.

В оранжериите сега се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на месец май.

За да се спаси браншът от фалит, оранжерийните производители настояват за компенсация заради новите цени на газа.