Главната причина за поскъпването на храните е кризата на енергийния пазар - в момента там няма равновесие. Това заяви в ефира на Нова тв председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му потребителската кошница е поскъпнала за година средно с 11 лева.

При захарта стабилността на цените се е повлияла от световните пазари и в момента е поскъпнала с 20 на сто. Същият ръст на цените се наблюдава и при яйцата и пилешкото месо. При олиото въпреки очакванията за поевтиняване заради добрата реколта се отчита ръст на цените с над 45 процента.

За два месеца сиренето и кашкавалът пък поскъпнали средно с по 2 лева за килограм.

Още по-сериозна инфлация има при зелето, цената на което се е вдигнала с над 50%.

Той подчерта, че поскъпването на плодовете и зеленчуците ще се усети през пролетта на следващата година, тъй като всичко, което сега се залага - по-скъпи торове, разходи за отопление на оранжерии ще се пренесе като разходи за следващата година.

"Това, което задържа потребителската кошница е свинското месо и ориза", каза Владимир Иванов.

Свинското месо е сред предпочитаните по време на празниците

Какви обаче са цените му преди Нова година? По магазините се продава месо както от български производители, така и внос.

Врат с кост в столицата се търгува по 7.99 лева за килограм, а свинското бонфиле от родна свинеферма е 11.99 лeвa. Бонфилето е с цена 11.66 лв. за килограм, а контрафилето е близо 13 лeвa. Плешката с кост е на по-ниска цена - около 5.50 лeева за килограм. Гърдите са 6.59 лева за килограм.

Според експерти свинското месо е един от продуктите, който задържа цената си през 2021 г., в сравнение с миналата. Празниците обаче ни излизат по-скъпо заради ценовия ръст на част от продуктите в потребителската кошница.