Зеленчуците поевтиняват, но другите храни продължават да поскъпват
На годишна база, спрямо 17 декември 2020 г., цените на хранителните продукти по стоковите тържища са нараснали с 18.12%, а от началото на годината са се повишили с 11.70 на сто
След седем поредни седмици на поскъпване, през отминалите пет работни дни (13-17 декември) зеленчуците по стоковите тържища поевтиняха, но повечето други храни продължават да поскъпват. Най-много са спаднали цените на едро на доматите от внос, следвани от червения пипер от внос и зелето. Поскъпнали са само оранжерийните домати, като ценовият тренд при тази група храни е доста широк - от минус 6.3% до плюс 7.1 на сто. На годишна база, обаче, поскъпналите са повече, единствено червеният пипер от внос е поевтинял.
Като цяло храните по стоковите тържища поскъпнаха за осма поредна седмица. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 17 декември е на ниво от 1.747 пункта, спрямо 1.744 пункта на 10 декември или седмично поскъпване с 0.17%
Преди това ДКСБТ отчете: повишение с 1.39% (6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).
От края на юли до края на септември, в продължение на 11 поредни седмици храните на едро постоянна се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на хранителните продукти не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.
Месечни равносметки
За трите седмици през декември цените на едро на храните са нараснали с 3.13%, а през целия месец ноември са поскъпнали с 2.60 на сто.
В предишните месеци цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване, но имаше и месеци със среден спад. През миналия октомври поевтиняването беше незначително, само с 0.06 на сто, през септември цените на едро се повишиха средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%, за юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 17 декември 2021 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 11.70%, колкото и от началото на годината. На годишна база, спрямо 17 декември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 18.12% (от 1.479 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 13 са поскъпнали, 6 са без промяна в цената и 15 са поевтинели, но разликата при поскъпналите е по-голяма, отколкото при поевтинелите, и затова като цяло се отчита седмично поскъпване.
За отбелязване е, че трета поредна работна седмица (13-17 декември) ценовите разлики на храните на едро по области продължават да се увеличават, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.
Най-голяма е разликата от 8.12 лева при кравето сирене (от 4.88 лв./кг в Добрич до 13.00 лв./кг в София); 6.88 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 16.00 лв. в София); при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.88 лв./кг в Плевен); 2.60 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 4.80 лв./кг в Ямбол); при замразеното пиле разликата е 2.55 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра); 1.30 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.00 лв./литъра в Благоевград до 4.30 лв./литъра в София); при ориза разликата също е 1.30 лева (от 1.70 лв./кг в Русе до 3.00 лв./кг в Бургас); 0.77 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.45 лв./кг в София); при захарта разликата е 0.74 лева (от 1.20 лв./кг в Силистра до 1.94 лв./кг във Варна); 0.10 лева е разликата при яйцата (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.28 лв./броя в Смолян).
При основните месни, млечни и други храни
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 12, поевтинелите са 5 и без промяна в цената са 2, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 0.9% до плюс 7.4%.
На седмична база най-много е поскъпнало кравето сирене (+7.4% до 8.54 лв./кг), следвано от пакетчето масло 125 грама (+3.4% до 2.14 лв./броя), лещата (+3.3% до 3.27 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+2.0% до 13.00 лв./кг), траен варено-пушен салам (+0.7% до 9.76 лв./кг), малотрайни колбаси, вкл. шунка (+0.5% до 5.99 лв./кг), замразено пиле (+0.4% до 4.53 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.3% до 3.58 лв./литъра) и пилешки кренвирши (+0.2% до 4.48 лв./кг).
Без промяна в цената са яйцата (0.22 лв./броя), захарта (1.64 лв./кг) и брашното тип 500 (1.19 лв./броя).
Поевтинели са оризът (-0.9% до 2.28 лв./кг), прясното мляко, над 3% масленост (-0.5% до 1.96 лв./литъра) и зрелият фасул (-0.2% до 4.06 лв./кг).
На годишна база, спрямо 17 декември 2020 година, поскъпнали са всички месни, млечни и други храни. Най-голяма е разликата на цените при кашкавала "Витоша" (+2.16 лева от 10.84 лв./кг преди година), следван от кравето сирене (+1.38 лева от 7.02 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.95 лева от 8.81 лв./кг), лещата (+0.87 лева от 2.40 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.80 лева от 3.68 лв./кг), замразеното пиле (+0.70 лева от 3.83 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.70 лева от 5.29 лв./кг), зрелия фасул (+0.52 лева от 3.54 лв./кг), захарта (+0.29 лева от 1.35 лв./кг).
При зеленчуците
на седмична база са поскъпнали само оранжерийните домати (+7.1% до 2.12 лв./кг), а без промяна в цената са картофите (0.87 лв./кг) и зеления пипер (1.84 лв./кг).
Най-много са поевтинели доматите от внос (-6.3% до 1.95 лв./кг), следвани от червения пипер от внос (-5.5% до 2.07 лв./кг), зрелия кромид лук (-4.6% до 0.83 лв./кг), зелето (-2.9% до 1.01 лв./кг), оранжерийните краставици (-1.2% до 3.25 лв./кг) и морковите (-1.1% до 0.94 лв./кг).
На годишна база, спрямо 17 декември 2020 година, поскъпналите са повече, единствено червеният пипер е поевтинял (-0.26 лева от 2.33 лв./кг преди година). Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.86 лева от 2.39 лв./кг), следвани от зелето (+0.35 лева от 0.66 лв./кг), морковите (+0.27 лева от 0.70 лв./кг), картофите (+0.24 лева от 0.63 лв./кг), доматите от внос (+0.09 лева от 2.03 лв./кг), зрелия кромид лук (+0.09 лева от 0.74 лв./кг), зеления пипер (+0.07 лева от 1.77 лв./кг).
При плодовете
също повечето са поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината не е много широк - от нула до минус 8.4 на сто. Най-много са спаднали цените на лимоните (-8.4% до 1.76 лв./кг), следвани от мандарините (-6.5% до 1.72 лв./кг), портокалите (-5.9% до 1.60 лв./кг) и ябълките (-4.5% до 1.27 лв./кг). Без промяна в цената са бананите (2.21 лв./кг).
На годишна база, спрямо 17 декември 2020 година, обаче, всички плодове са поскъпнали. Най-много е нараснала цената на бананите (+0.33 лева от 1.88 лв./кг преди година), следвани от мандарините (+0.21 лева от 1.51 лв./кг), лимоните (+0.10 лева от 1.66 лв./кг), портокалите (+0.10 лева от 1.50 лв./кг) и ябълките (+0.02 лева от 1.25 лв./кг).