Европейските електроенергийни борси в сегмента "пазар ден напред" през изминалата седмица дадоха заден ход. Знакът "надежда", който се появи на 6 юли, завладя различните пазари и през останалите дни от седмицата. Като цяло, стойностите остават по-близки до нивото, вариращо в диапазона 93 - 100 евро за MWh и с 20 до 30 долара по-високи цени, от отчетени през годината на COVID-19, която бе белязана с масови локдауни.

Като причина за ценовите скокове на европейските електроенергийни борси, освен рекордните стойности, постигнати на пазарите на газ и емисии СО2 трябва да се добави и по-високото търсене на електроенергия. То, обаче, не е свързано непременно с повишена икономическа активност.

Цените

В сегмента "ден напред" на 6 юли всички европейски електроенергийни борси, с изключение на Италия (GME, ръст с 9.1 % до 105.56 евро за MWh), спад отчетоха от 0.3% за Иберийския пазар (OMIE, 93.57 евро за MWh) през 6.8 % (EPEX SPOT, 87.41 евро за MWh) за Чехия и до 14.0 % в Германия (EPEX 80.68 евро за MWh). Цената в този сегмент в Румъния дори успя да се върне на ниво от 66.84 евро за MWh, а на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) до 72.79 евро за MWh.

Ден по-късно, с доставка 7 юли, европейските електроенергийни борси се върнаха към ръст. Волатилността също се завърна. Постигнатата стойност от над 100 евро за MWh вече се оказа, че не е изненада. Най-високата постигната цена бе отчетена на GME, в Италия - 112.73 евро за MWh, при положение, че месец по-рано тя е била 103.52 евро за MWh и 68.32 евро за MWh година по-рано.

На електроенергийните борси в България (БНЕБ или IBEX) и Румъния (OPCOM) в този сегмент бе отчетено и най-високото повишение в процентно отношение. Стойностите на БНЕБ също се устремиха към ниво от над 100 евро за MWh и достигнаха до 102.30 евро за MWh при ръст с 40.5 % спрямо ден по-рано. При това, за сравнение преди месец постигнатата стойност в този сегмент е била 88.20 евро за MWh месец по-рано и 59.68 евро за MWh преди година, според статистиката на energylive.cloud.

В процентно отношение още по-високо бе повишението, постигнато на електроенергийната борса в Румъния - от 59,7 % до 106.73 евро за MWh, при резултат от 88.02 евро за MWh преди месец и 60.59 евро за MWh през миналата година.

Европейските електроенергийни борси в средата на седмицата преминаха към разнопосочен тренд, но в Германия бе постигната една от най-високите цени за последните няколко години - 109.04 евро за MWh. За сравнение преди година цената е била 59.52 евро за MWh.

С ден за доставка 8 юли на БНЕБ, но също и в Гърция (HENEX) беше регистрирана високата стойност от 104.61 евро за MWh. С наближаването на почивните дни ценовите нива спаднаха до по-поносими нива - средно от малко над 77 евро за MWh.

Стартът на новата седмица изпарява надеждата за малко по-ниски стойности. Като цяло европейските електроенергийни борси изглежда се чувстват по-сигурни при цени от над 93 евро за MWh, а някои от тях като Италия (103.56 евро за MWh, ръст с 18.0 %), Унгария (117.23 евро за MWh и ръст 50.8 %), както и Румъния (119.79 евро за MWh, ръст с 56 %)изглежда, че нямат нищо против и да заложат на стойности от над 100 евро за MWh.

Този път Иберийският пазара (Испания и Португалия) са единствените, на които е отчетен спад с 4.5 % до 86.69 евро за MWh. На цена от 86.64 евро за MWh остана и цената постигната на електроенергийната борса в Полша при това там спрямо уикенда е отчетен скок с 14.6 на сто.

Търсене на електроенергия, вятър и слънце

Търсенето на електроенергия на голяма част от европейските електроенергийни пазари не само се възстановява, но се и повишава в сравнение с времето преди кризата с коронавируса. Заслуга за това имат по-високите средни температури за този период - с до 2.2 градуса по Целзий по-високи. Нещо повече, това се случва на фона на зима с по-ниски средни температури, така че факторът климат и икономическа активност заедно водят и до резултат измерван на ръст вариращ в диапазон от 0.3 до 2 процента за различните европейски електроенергийни борси.

Този фактор, заедно с повишеното производство на електроенергията от променливите ВЕИ (слънце и вятър) и в частност на значението на този сектор за по-развитите европейски електроенергийни борси, има съществено значение. Новите данни ще станат ясни съвсем скоро, но за седмица по-рано, например, сочат за по-високо производството от вятърна енергия с над 45 % на италианския пазар, с до 37 - 38 % на германския, но и спад със 17 до около 28 % за пазарите на Испания, Португалия и Франция. Тази променливост и то час по час оказва също своето влияние особено на един пазар, намиращ се в процес на общо свързване.

3е news.net