Транзитът на руски газ може да намалее с повече от 25% до 53,2 милиона кубически метра, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни на оператора на ГПС на Украйна (ОГТСУ - OGTSU).

В сряда, 11 май, говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов каза, че Украйна е оставила само един вход за транзит на газ от Русия към Европа, което значително намалява надеждността на доставките на газ.

Същия ден потоците руски газ към Европа през Украйна спаднаха с една четвърт, след като Киев спря използването на основен транзитен маршрут, обвинявайки намесата на окупационните руски сили. Доставките намаляха за първи път от началото на войната на 24 февруари.

Отбелязва се, че заявката за изпомпване на гориво през Газоизмервателната станция (ГИС) Суджа е намаляла на 12 май с 20 милиона кубически метра до 53,2 милиона кубични метра. До сряда, 11 май, подаваните от "Газпром" обеми за Европа възлизаха на около 72 милиона куб. м, а максимумите от март бяха от около 109,6 милиона куб. метра.

В същото време мощности по газопровода "Ямал-Европа", който върви през Беларус и Полша към Германия, отдавна не са заявявани.

По-рано германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази надежда, че Украйна ще успее да възстанови доставките на газ след спирането на изпомпването на една трета от руския газ през украинската газотранспортна система.

Зяха намаляха доставките 

Обемите намаляха, след като заявките за транзит на руски газ през Украйна на входен пункт "Сохрановка" в Луганска област в сряда, 11 май, спаднаха до нула, по данни на украинския оператор. Това стана след предупреждението на Киев във вторник, 10 май, за спиране на подаването по този маршрут заради форсмажорни обстоятелства.

Украинският оператор на газопроводите обвини руските сили в намеса по инсталациите в района на Луганск и че пречат за поддържането на обичайното подаване на газ. Операторът заяви, че руският газов гигант "Газпром" е спрял кранчето към едно от украинските разклонения на газопровода и поиска прехвърляне към друг входен пункт - към точката за физическо взаимно свързване "Суджа". Преносът на газ през пункта "Суджа" е невъзможен от техническа гледна точка, коментира "Газпром".

По този маршрут преминава една трета от транзита на руски газ за Европа - през пункта "Сохрановка", който бе затворен, се пренасят около 8 процента от руския газ за Европа.

Как реагира ЕК

Съобщението на Украйна от вторник, че спира преноса на газ към Европа през един от транзитните си пунктове не е казус с доставките, заяви говорител на Европейската комисия и обвини Москва за прекъсването, предаде Ройтерс.

 Макар и случващото се да влияе на газовия транзит към ЕС, то не оказва непосредствено влияние върху сигурността на доставките, посочва говорителят.

Сегашната ситуация е резултат от действията на руската страна. Украйна беше надежден транзитен партньор от много години насам", посочи говорителят.

Комисията добавя, че украинските власти са поискали от "Газпром" да пренасочи потоците газ за Европа към алтернативния интерконектор "Суджа", но досега не са получили отговор.