Потоците на руски газ към Европа през Украйна спаднаха с една четвърт в сряда, след като Киев спря използването на основен транзитен маршрут, обвинявайки намесата на окупационните руски сили. Доставките намаляха за първи път от началото на войната на 24 февруари.  

Операторът украинската газопреносна система (ОГТС- OGTSU) информира, че обемът на руския газ през Украйна в сряда е намалял до 72 милиона кубични метра, в сравнение със 124,6 милиона на 11 май миналата година.

По-малко газ за Германия

Обемът на руския газ, доставян за Германия по един от основните газопроводи през Украйна, "Мегал" (Megal), е намалял от вчера с 25 на сто, съобщи на сайта си германската правителствена агенция, отговаряща за енергията, цитирана от Франс прес и БТА. 

Агенцията уверява, че в момента тези обеми се компенсират от по-голямо подаване от Норвегия и Нидерландия. Тя подчертава, че снабдяването на Германия с газ е стабилно, отчасти благодарение на тези доставки.


 

Защо намаляха обемите

Обемите намаляха, след като заявките за транзит на руски газ през Украйна на входен пункт "Сохрановка" в Луганска област в сряда спаднаха до нула, по данни на украинския оператор. Това стана след предупреждението на Киев във вторник за спиране на подаването по този маршрут заради форсмажорни обстоятелства.

Украинският оператор на газопроводите обвини руските сили в намеса по инсталациите в района на Луганск и че пречат за поддържането на обичайното подаване на газ. Операторът заяви, че руският газов гигант "Газпром" е спрял кранчето към едно от украинските разклонения на газопровода и поиска прехвърляне към друг входен пункт - към точката за физическо взаимно свързване "Суджа". Преносът на газ през пункта "Суджа" е невъзможен от техническа гледна точка, коментира "Газпром".

По този маршрут преминава една трета от транзита на руски газ за Европа - през пункта "Сохрановка", който бе затворен, се пренасят около 8 процента от руския газ за Европа.


"Следим отблизо ситуацията. Екипът по газовата криза и операторите на тръбопроводната мрежа също следят ситуацията", заяви в сряда германското министерство на икономиката, като увери, че в момента енергийната сигурност на Германия е гарантирана.

През последните седмици зависимостта на страната от руския газ беше намалена от 55 на сто до 35 на сто.

Досега и Москва, и Киев поддържаха подаването на газ, въпреки че Европейският съюз полага усилия да се подготви за спиране на доставките, откакто президентът Владимир Путин нареди да се плаща в рубли. Това е промяна в договора, която ЕС смята за неприемлива.

По-рано в сряда "Газпром" съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна в обем 72 милиона кубични метра, което обаче е по-малко спрямо 95,8 милиона кубични метра вчера. Руската компания не уточни дали това ниво отговаря на заявките от европейски клиенти, отбелязва Ройтерс.

Каква е ситуацията в другите страни

Националният газов оператор на Молдова, "Молдовагаз" (Moldovagaz), обяви в сряда, че страната, граничеща с Украйна, не е била засегната от решението на Киев да спре транзита на газ от Русия по важен маршрут, предаде Ройтерс.

"Всичко е наред. Не сме получавали никакви предупреждения от нашия доставчик - (руския държавен износител на газ) "Газпром", за възможно спиране на доставките на газ", каза говорителка "Молдовагаз". Тя посочи, че в момента Молдова получава достатъчно газови доставки.

Решението украинския оператор да спре от днес транзита през входния пункт "Сохрановка" няма да се отрази негативно на Чехия, съобщи на страницата си в "Туитър" министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела. Той уточни, че само малка част от доставките (на газ от Русия) идват в страната му по този маршрут (за транзит през Украйна]. Над 99 на сто от газа идва в Чехия от Германия.

Междувременно данни, публикувани на сайта на компанията за транспортиране на газ до Италия "Снам" (SNAM), отчетоха намаление на потока на руско гориво през станцията в Тарвизио (на североизток) спрямо вчера, съобщи агенция АНСА, цитирана от ТАСС. Според информацията намаляването на потоците на североизток се компенсира от големия приток към центъра на границата със Швейцария, където газът се доставя от Норвегия и Нидерландия. Няма забавяне в газоснабдителната система на Италия, посочва агенцията.

В Словакия заявките за транзит през Украйна в сряда са намалели, съобщиха за ТАСС от оператора "Еустрийм" (Eustream). Заявките възлизат на 67,7 милиона кубични метра спрямо 83,3 милиона за ден по-рано.