Операторът на газотранспортната мрежа на Украйна (ОГТС- OGTSU) обяви във вторник, 10 май, форсмажорни обстоятелства за транзита на газ през входния пункт "Сохрановка", като потоците ще спрат от сряда, 11 май, предаде Ройтерс. "Газпром" обаче отговори, че не вижда основания за прекъсване на транспорта.

Украйна продължава да е основен транзитен маршрут за руския газ за Европа дори след инвазията на Москва в страната на 24 февруари. През входен пункт "Сохрановка" преминават значителни обеми газ и за Европа, но от съобщението на оператора става ясно, че транзитът ще се прехвърли през друга точка на свързване. "Газпром" обаче предупреди, че това е технически невъзможно.

Защо спира потокът

ОГТС съобщи, че не може да продължи да извършва операциите в газокомпресорната станция "Новопсков" на обекта в Луганска област в Източна Украйна заради намесата на окупационните сили в техническите процеси.

Това е първият компресор в газопреносната система на Украйна в Луганска област, транзитен маршрут за около 32,6 милиона кубически метра газ на ден, или една трета от руския газ, който отива в Европа през Украйна, съобщи операторът.

Компресорната станция Новопсков в района на Луганск в Източна Украйна е окупирана от руски сили и сепаратистки бойци скоро след началото на инвазията.

"За да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори и при спазване на условията на споразумението, е възможно временно да се прехвърли неналичен капацитет от точката за физическо взаимно свързване "Сохрановка" към точката за физическо взаимно свързване "Суджа", разположена на територията, контролирана от Украйна", се казва в изявление на оператора, цитирано от Ройтерс.

Какво отговори доставчикът

"Газпром" не вижда никакви препятствия за транзита на газ през Украйна в обичаен режим и доставките му са в съответствие с договора, заяви говорител на компанията, цитиран от ТАСС. Транзитните услуги са платени изцяло, обяви руският газов гигант. 

Преносът на газ през пункта "Суджа" е невъзможен от техническа гледна точка, коментира "Газпром" идеята на украинския оператор за временно прехвърляне на неналичен капацитет от "Сохрановка" до "Суджа".

Проблеми за преноса заради окупацията

Преди месец - на 8 април, операторът съобщи, цитиран от Экономическая правда, за груба намеса на представители на Руската федерация и контролираните от тях незаконни въоръжени групировки на т. нар. ЛНР в оперативната работа и технологичните процеси при транспортиране на газ през КС "Новопсков" в района на Луганск.

Тази компресорна станция е важно съоръжение за преноса на газ до потребителите в Донецка и Луганска области и както стана дума - за една трета от транзита към Европа от газоизмервателната станция (ГИС) "Сохрановка" минава през тази компресорна станция, обясни тогава компанията оператор на мрежата. 

Газова инфраструктура на Украйна

"ОГТС регистрира редица действия от страна на окупаторите, които предвиждат промени в работата на комуникационното оборудване и технологичните режими, което всъщност може да доведе до загуба на оперативен контрол върху оборудването на компресорната станция."

"Това ще доведе до значителни рискове за целостта на газопреносната система, стабилността на режимите на транспортиране на газ и в резултат на това до невъзможност за транспортиране на газ през КС, по-специално по договорите за транзит", казаха тогава от компанията