Световните цени на храните са се понижили през май за втори пореден месец, въпреки поскъпването на зърнените храни и месото, отчита Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО- FAO), цитирана от Ройтерс и БТА. През март храните достигнаха рекордно високи стойности заради руската инвазия в Украйна.

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 157,4 пункта спрямо 158,3 пункта през април. Първоначалната априлска стойност бе 158,5 пункта.

Въпреки месечния спад майският индекс все още е бил с 22,8 на сто по-висок от този година по-рано, задвижван най-вече от опасенията за въздействието на войната в Украйна.

ФАО обяви днес в отделна прогноза, че очаква производството на зърнени храни да се понижи през сезон 2022/2023 г. за първи път от четири години и добивите да спаднат с 16 милиона тона спрямо рекордните 2,78 милиарда тона през 2021 г.

Докато индексите за цените на млечните продукти, захарта и растителните масла са се понижили миналия месец, индексът за месото се е повишил и е достигнал безпрецедентен максимум. Индексът за зърнените храни е скочил с 2,2 на сто, а конкретно на пшеницата - с 5,6 на сто на месечна основа. Цените на пшеницата на годишна основа са се повишили с 56,2 на сто.

Според ФАО цените на пшеницата са нараснали, след като Индия забраниизнос, както и поради перспективите за намалено производство в Украйна.

Междувременно военната хунта в Чад обяви, че африканската страна е изправена пред криза поради спрените доставки на зърнени храни след началото на войната в Украйна, информира ДПА.

Управляващите в Нджамена призоваха международната общност за спешна хуманитарна помощ.

Около 5,5 милиона души в Чад, една трета от населението на страната, няма да разполага с достатъчно храна през тази година, алармираха от ООН.