В разразяващата се продоволствена криза Анкара се видя в ролята на спасител. На най-високо ниво предложи да съдейства за износа на блокираното в силози и по пристанища украинско зърно и слънчогледово масло. За инициативите съобщават днес турските медии.

Президентският говорител Ибрахим Калън каза пред журналисти, че държавният глава Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с колегите си от Русия и Украйна за износа на украинска продукция по море в търсене на начини за бързо разрешаване на глобалната продоволствена криза. 

В същото време управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предложи Турция да осигури безопасността на превозите на украинско зърно през Черно море и Босфора, като съдове на нейните ВМС съпровождат товарните кораби, които ще осъществяват износа. Така, както се е охранявал петролът, транспортиран по време на войната в Персийския залив (1990-1991).

"Водим разговори от известно време чрез нашето министерство на външните работи и други институции с украинската страна, руската страна и ООН по този въпрос", посочи Калън. Той подчерта, че транспортирането към световните пазари на зърно, слънчогледово олио и торове от Украйна и Русия е от огромна важност, защото в противен случай целият свят ще се изправи пред голяма продоволствена криза.

Ердоган е казал на двамата лидери, че Турция е готова да съдейства, отбеляза Калън, като добави, че Украйна и Русия са отговорили положително и са заявили, че искат да проведат този процес чрез Анкара.

В телефонен разговор с Ердоган в понеделник Владимир Путин заяви, че Русия е готова да разреши безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция. Тоест би приел предложението на Ердоган. В разговора им е станало дума за осигуряване на безопасно плаване в Азовско и Черно море, след като бъдат премахнати пуснатите мини. От друга страна Путин е изтъкнал, че Русия може да изнася значителни обеми храни и торове, ако санкциите срещу страната бъдат вдигнати, сочат стенограми на разговора. 

В същото време украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че блокадата на украинските морски пристанища пречи на износа на 22 милиона тона зърно. Това заплашва с глад страните, зависещи от зърнената продукция.

Русия и Украйна заедно осигуряват около 29 на сто от износа на пшеница в света, главно през Черно море, както и на 80 на сто от слънчогледовото олио. Украйна е голям производител и на царевица.

На този фон заместник-председателят на ПСР Ефкан Ала, който отговаря за външните отношения, предупреди по време на презентация по темата, че ако зърното продължава да стои в силозите в Украйна, това ще доведе до удължаване на продоволствената криза.

Понастоящем силозите са пълни, като в тях се съхраняват 22 милиона тона зърно. Ако това положение продължи, няма да има място, където да се съхранява новата продукция. Това означава не едногодишна, а двугодишна продоволствена криза, подчерта Ала.

Партийният ръководител напомни за формулата по време на войната в Персийския залив, при която преносът на петрол се осъществяваше, като танкерите бяха съпровождани от военни кораби. По думите му подобен вариант е възможен и сега, а единствената страна, която е способна да го реализира, е Турция. Той напомни за Конвенцията от Монтрьо, съгласно която Анкара спря да пропуска през Босфора военни кораби от началото на войната в Украйна.

"Единствената страна, която може да осъществи това (съпровождането на евентуални превози на зърно от Украйна), е Турция. Защото други военни кораби не могат да преминават към Черно море. В района няма и друга държава, която има капацитет да направи това. Турция може да поеме отговорността поради посредническата си роля", категоричен е Ефкан Ала.