Очертава се глобална продоволствена криза, ако войната в Украйна не бъде спряна, защото цените на торовете растат толкова бързо, че много фермери вече не могат да си позволят да захранят с тях почвата, каза в понеделник, 14 март, руският милиардер, "крал на въглищата и изкуствените торове", Андрей Мелниченко в изявление, изпратено по електронна поща до Ройтерс (Reuters) от неговия говорител.

Той предупреди, че това ще доведе до продоволствената инфлация в Европа и вероятно недостиг на храни в най-бедните страни по света, тъй като цената на торовете и сега вече е твърде висока за фермерите.

Много от най-богатите руски бизнесмени публично призоваха за мир, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията в Украйна на 24 февруари. Сред тях са Михаил Фридман, Пьотър Авен и Олег Дерипаска, припомня Ройтерс.

Западът наложи санкции на руските олигарси, включително санкции на ЕС срещу Мелниченко. Замразени бяха държавни активи и голяма част от руските компании бяха откъснати от световната икономика в усилията да бъде накаран Путин да промени курса. Но Путин засега отказва.

Embed from Getty Images

"Събитията в Украйна са наистина трагични. Спешно се нуждаем от мир", изтъкна 50-годишният Мелниченко, който е руснак, но е роден в Беларус, а майка му е украинка. 

"Една от жертвите на тази криза ще бъде земеделието и храната", казва Мелниченко, който е основател на "Еврохим" (EuroChem), най-големият руски производител на амониев нитрат (амониева селитра), чиято централа от 2015 г. се прехвърли в швейцарския град Цуг. Той е основател и на СУЕК (SUEK), най-големият производител на въглища в Русия.

Ройтерс припомня предупреждението на Путин от миналия четвъртък, че цените на храните ще се повишат в световен мащаб, ако Западът създаде проблеми за руския износ на минерални торове - които представляват 13% от световното производство. 

Русия е водещ производител на поташ, фосфорни и азотни торове - основни хранителни вещества за селскостопанските култури. ЕвроХим, който произвежда и трите видове торове, е една от петте най-големи компании в бранша.

Войната "вече доведе до рязко покачване на цените на торовете, които вече не са достъпни за фермерите", изтъкна Мелниченко.

Той отбеляза, че веригите за доставка на храни, които вече са нарушени от COVID-19, днес са още по-проблематични. "Сега това ще доведе до още по-висока хранителна инфлация в Европа и вероятно недостиг на храна в най-бедните страни в света", категоричен е Мелниченко.

Ветроходната яхта на руския милиардер Андрей Мелниченко „Sy A” в Сен Тропе, Южна Франция, 16 юли 2021 г., На 11 март плавателният съд беше задържана от италианската финансова полиция на пристанището в Триест

Снимка: AP/БТА

Кой е Андрей Мелниченко

Мелниченко, който е само на 19, когато Съветският съюз се разпадна, започна да търгува с чуждестранна валута, като студент по физика в престижния Московски държавен университет, отбелязва Ройтерс.

Надарен математик, който някога мечтаеше да стане физик, Мелниченко напусна университета, за да се потопи в хаотичния - и понякога смъртоносен - свят на постсъветския бизнес, коментира агенцията.

Основава MDM Bank, но през 90-те години на миналия век все още беше твърде "малък", за да участва в приватизациите по времето на президента Борис Елцин, при които най-добрите активи на бившата суперсила преминаха в ръцете на група бизнесмени, които ще станат известни като олигарси поради своето политическо и икономическо влияние.

Тогава Мелниченко започва да изкупува често проблемни активи за производство на въглища и торове. Състоянието му през 2021 г. беше оценено от Forbes на 18 милиарда долара, което го прави осмият най-богат човек в Русия. Към настоящия момент Forbes оценява нетните активи на Мелниченко на $11,1 милиарда.   

Европейският съюз в сряда наложи санкции на Мелниченко. В обосновката се казва, че присъствието му на среща в Кремъл с Путин и 36 бизнесмени, организирана от Руския съюз на индустриалците и предприемачите, показва, че той е "един от водещите бизнесмени, участващи в икономическите сектори".