В последните два дни премиерът на Унгария Виктор Орбан засили газовата си дипломация. В един ден - неделя, 20 август, той събра в Будапеща петима президенти - турския Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския Илхам Алиев и сръбския Александър Вучич, както и държавните глави на Киргизстан и Туркменистан. Темата беше една: как Унгария да си осигури повече газ - руски и азерски (в перспектива и туркменистански). Какъвто и да е газът - все ще преминава през България - засега главно по "Турски поток", наричан в недалечното минало "Балкански". Поводът Орбан да събере президентите нямаше нищо общо с енергетиката - срещите унгарският премиер организира по повод Световното първенство по лека атлетика, което бе открито в събота в Будапеща. И по повод националния празник на Унгария - Деня на св. Ищван.

Орбан - Ердоган

"Турски поток" беше замислен така, че да снабдява и Унгария с руски газ. Реджеп Тайип Ердоган и Виктор Орбан се разбраха да задълбочат стратегическото си партньорство в енергетиката. През декември предстои официално посещение на Ердоган в Будапеща, като тогава двамата ще направят официално изявление по тази тема. По план Унгария получава 9 млрд. куб. м руски газ чрез "Турски поток" (през България и Сърбия).

Днес дойде новината, че турската държавна компания "Боташ" и унгарската енергийна компания Ем Ви Ем СиИЕнържди (MVM CEEnergy) са подписали споразумение за износ на природен газ от Турция. Така Турция за първи път ще изнася газ по тръбопроводи за европейска държава, с която не граничи, отбелязва турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Това е вторият договор на "Боташ" с държава от ЕС. През януари компанията подписа споразумение с "Булгаргаз" за износ на 1,5 млрд. куб. м природен газ годишно в продължение на 13 години, отбелязва турската медия - споразумение подписано от служебното правителство и силно критикувано от дошлото след него редовно правителство.

Орбан и Вучич

Сърбия и Унгария създадоха съвместно предприятие за търговия с газ на европейския пазар, което се очаква да заработи идния месец. Учредители на съвместна регионална компания са отново унгарската MVM CEEnergy и сръбската "Сърбиягаз", които подписаха споразумението през месец юни.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто отбеляза, че двете страни си осигуряват взаимна енергийна сигурност, като по-голямата част от руския газ идва в Унгария транзитно през Сърбия по разклонението на газопровода "Турски поток", а Унгария съхранява на своя територия над 100 млн. куб. м газ за Сърбия.

Вучич е уверил премиера Виктор Орбан, че Сърбия е готова да осигури увеличаване на доставките на руски газ за Унгария по газопровода "Турски поток" през своя територия, в случай че Украйна спре транзита на руско гориво за Европа.

"По-голямата част от руския газ постъпва в Унгария през Сърбия, а през последните дни чухме, че Украйна възнамерява да прекрати споразумението си с Русия за транзит на газ за (Европа).

Днес (в неделя, 21 август - б.р.) сръбският президент даде ясно да се разбере, че ако Унгария иска да увеличи транзита на природен газ през Сърбия, Сърбия може да предостави необходимите за това транспортни мощности", заяви вчера Сиярто във видеопослание на страницата си във Фейсбук, цитиран от ТАСС и БТА.

Сиярто каза още, че газопроводът "Турски поток" е гаранция за енергийната сигурност на Унгария. Той също така потвърди намерението на страната да продължи да диверсифицира маршрутите и източниците на доставки на горива, включително чрез газ от Азербайджан, а в перспектива и от Туркменистан.

Сърбия по проект получава 11 млрд. куб. м руски газ чрез "Турски поток".

Планирани обеми газ през "Турски поток" - по проект. Миналия април "Газпром" прекрати доставките за България и сега през тръбата минават само транзитни количества

Карта: "Комерсант"

Както е известно, от тази есен трябва да заработи и газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS), която е планирана като реверсивна и която ще свързва националните газопреносни системи на двете страни. Това ще е приоритетен коридор за връзки север-юг между газопреносните мрежи в Централна източна и Югоизточна Европа. (NSI East Gas). Чрез тази връзка Сърбия (и Унгария) ще получат достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Гърция, а чрез споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" - до инфраструктура (и газ) в Турция.

Орбан - Алиев

След срещата между Виктор Орбан и Илхам Алиев стана известно, че Унгария и Азербайджан са изградили газопреносна връзка (разбира се, не директна), която да гарантира доставките на гориво от Закавказието до Централна Европа.

"Тази година Азербайджан ще достави 100 милиона кубични метра природен газ. Освен това бе сключено споразумение за съхранение на 50 милиона кубични метра азербайджански газ в Унгария, така че вече има реална физическа връзка между двете страни за пренос на природен газ", заяви говорител на унгарския премиер.

Илхам Алиев обеща на Виктор Орбан повече газ за Унгария

Снимка: AP/БТА

Унгарската енергийна компания MVM CEEnergy и азербайджанската национална компания СОКАР (SOCAR) подписаха на 2 юни в Баку договор, който предвижда до края на тази година в Унгария да бъдат доставени 100 милиона кубични метра азербайджански газ. Очаква се в бъдеще доставяните обеми да нараснат до 1-2 милиарда кубични метра на година. Тогава двете компании се договориха и за съхранението на 50 милиона кубични метра газ в Унгария.

Азербайджан започна да доставя газ в Европа в края на 2020 г. по Трансадриатическия газопровод, който е част от Южния газов коридор (ЮГК). През 2023 г. износът на газ от Азербайджан към Европа трябва да възлезе на 11 милиарда куб. м спрямо 9,3 милиарда куб. м през 2022 г.

"Планираме на удвоим износа на газ за Европа до 2027 г. и това е възможно. Имаме ресурсите, имаме взаимна политическа воля, имаме високо ниво на взаимно доверие", заяви Илхам Алиев през февруари на форум в Баку.

Важна роля за транзита на азерски газ за Европа играе и интерконекторът между България и Гърция.

Главният източник на природен тръбопроводен газ за Сърбия и Унгария засега остава Русия. Двете страни поддържат топли отношения с руския президент Владимир Путин, особено в енергийната сфера. Преди година "Газпром" започна да доставя допълнителни количества газ за Унгария през "Турски поток", за да я предпази от газова криза през зимата.