Руският президент Владимир Путин нарече отхвърлянето от страна на Германия на ядрената енергия, въглищата и руския газ действия на "слабообразовани хора", предаде ТАСС.

"Вижте какво правят слабообразованите хора в Германия. В продължение на десетилетия, на години, те плашат населението си с климатичните промени - случва ли се? Случва се. По какви причини? Антропогенно влияние, нещо друго. Антропогенно влияние вероятно има, но дали то е основното, или не? Да, никой не може да отговори правилно на този въпрос. Но започнаха да спират ядрената енергетика, започнаха да спират нашия газ, отказаха се от въглищата, но, слушайте, всичко не може да се синтезира от въздуха", каза Путин в разговор с журналисти.

По думите му е имало договорка между Русия и Турция, че бойците от украинския батальон "Азов" ще останат в Турция, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Имаше договорености, няма да има други коментари", каза кратко Путин, когато беше попитан за споразуменията между двете страни и как връщането на бойците от "Азов" в Украйна ще се отрази на отношенията му с турския президент Тайип Ердоган.

Излизането на Русия от сделката за зърното няма нищо общо с прехвърлянето от страна на Турция на командири от батальона "Азов" в Украйна, увери също така Путин.

Той каза, че темата за създаването на газов хъб на турска територия остава на дневен ред. Путин подчерта, че проектът не е свързан със съхранението на огромни количества газ, а със създаването на електронна платформа за търговия.

"Искам да е ясно, че това не е петрол или съхранение на петрол - това е газ. И ние, и нашите турски приятели знаем това. Говорим за създаването на електронна платформа за търговия. Ние няма да съхраняваме там газ в огромни количества. Това е просто удобно място за организиране на такава електронна платформа за търговия, защото Турция се е превърнала в транзитна страна за Европа", обясни Путин.

Путин заяви, че се е договорил с Ердоган да разговарят по телефона в сряда. Президентът каза, че не изключва визита в Турция или визита на Ердоган в Русия.

"Готовността на Русия да доставя зърно на Африка не е свързана с темата за африканската мисия за мир в Украйна"

"Страните от Африка не просят подаяния, а търсят интересни проекти", заяви Путин. Той добави, че от африканските лидери не е постъпила нито една директна молба с искане за конкретна помощ.

"Нашите африкански приятели не просят никакви подаяния. И на първата среща на върха, и после на двустранните срещи между срещите на върха, и на тази среща на върха, много африкански лидери заявиха: "Ние не сме дошли тук да просим", каза Путин. Той добави, че нито един от африканските лидери не е казал: "Дайте ни това, или онова" и добави, че всички са се старали да намерят взаимноприемливи и за двете страни интересни проекти.

Путин каза, че готовността на Русия да доставя зърно на Африка не е свързана с темата за африканската мисия за мир в Украйна.

Президентът допълни, че доставките на зърно от Русия в най-бедните африкански страни ще започнат в течение на 3-4 месеца. "25-50 хиляди тона ние ще започнем да доставяме в течение на 3-4 месеца", поясни той. Путин допълни, че Русия ще подели с Африка част от доходите си от ръста на цената на зърно. "Когато обявихме, че излизаме от зърнената сделка, цените на световните пазари леко нараснаха. Значи нашите компании получават повече, а значи ние получаваме повече данъци. И ако ние получаваме повече данъци, то ние ще поделим част от нашите приходи с бедните страни и ще доставим определени обеми продоволствие безплатно", каза Путин.

Путин добави, че Африка помни помощта, оказана от СССР за нейното освобождаване, помни водещия глас на СССР в света и автоматите "Калашников". "Всички помнят нашата конкретна помощ за страните от Африка в борбата им за освобождение", каза Путин. Той припомни, че СССР е бил водещ глас за освобождение в целия свят, в това число и Африка. "Водещ глас - това е хубаво, но водещ глас и автомат "Калашников", това е доста по-ефективно", допълни Путин.

Той заяви, че Африка иска прекратяване на конфликта в Украйна, помнейки я като част от СССР.

"Когато ние говорим, че СССР е оказвал помощ на африканските страни в борбата им за независимост, не трябва да се забравя, че по онова време Украйна беше част от СССР. Африканските страни като цяло се отнасят добре към Украйна и те искрено, искам да подчертая, те искрено мислят за това какво да се направи, за да бъде прекратен конфликтът. Те правят това не толкова под натиск отвън, а изхождайки от вътрешни подбуди", каза Путин.

Той посочи, че африканският континент като цяло е настроен положително към Русия, независимо от различните мнения в отделни страни и допълни, че на него му е било много приятно да си даде сметка за това.

Путин също така припомни, че Африка закупува оръжие от Русия, работи с Русия в сферата на военнотехническото сътрудничество и не се опасява от натиск отвън заради това.