Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия след изразената от президента на САЩ Доналд Тръмп надежда за примирие в ценовата война между Русия и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 94 цента или 4,6 на сто до 21,25 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 1,46 долара или 5,9 на сто до 26,20 долара за барел. Ден по-рано, на 1 април, петролът сорт Брент с доставка през юни поевтиня с 5,5 на сто на Междуконтиненталната борса в Лондон. Преди обед на същата дата един барел се търгуваше за 24,9 долара. По същото време цената на американския лек суров петрол отбеляза спад от 1,9 на сто до 20,09 долара за барел. На 31 март пък цената на петрола сорт Брент с доставка през юни спадна на Междуконтиненталната борса в Лондон под 22 долара за първи път от март 2002 година. Сортът Брент от Северно море поевтиня с 12,72 процента до 21,76 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол се понижи с 6,56 на сто до 20,10 долара за барел.

Ще донесе ли Тръмп успокоение

Тръмп разговаря наскоро с ръководителите на Русия и на Саудитска Арабия и изрази надежда, че те ще постигнат споразумение в ценовата си война до няколко дни, че ще намалят производството си и че така цените отново ще нараснат.

Американският президент каза също, че ще се срещне в петък, 3 април, с ръководители от петролната промишленост, за да обсъди с тях различни възможности за подпомагане на бранша, след като разпространението на коронавируса доведе до силно свиване на търсенето, наруши производствената дейност и автомобилите спряха да се движат.

Възможно е помощта да включва налагане на мита върху вноса на петрол от Саудитска Арабия, съобщават анонимни източници, цитирани от американското издание.

Планира се срещата да се състои в Белия дом. На нея ще присъстват представители на Ексън мобил, Шеврон и Оксидентал петролиъм.

Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин обсъдиха преди дни ситуацията на пазара и се споразумяха САЩ и Русия да проведат консултации за цените на петрола. Американският президент определи войната за цените на петрола между Русия и Саудитска Арабия като "безумна".

На среща на руското правителство руският президент пък каза, че САЩ също се притесняват от състоянието на петролните пазари.

Защо и как се стигна до ценовата война

От 1 април страните от ОПЕК+ (в плюса влиза и Русия) не са обвързани от споразумение за ограничаване на добива на петрол и могат да започнат борба за завладяване на пазара с производителите на по-скъпа суровина. Виенският пакт, който позволи да се задържи стабилността на цените в продължение на три години, стана една от първите жертви на коронавируса, отбелязаха наблюдателите на пазара.

Преговорите за удължаване на споразумението се провалиха.  ОПЕК и други производители искаха да наложат ограниченията върху производството, за да стабилизират падащите цени в резултат на последствията от епидемията от новия коронавирус.

Преди месец, на среща във Виена, Русия настоя за удължаване на споразумението, а Саудитска Арабия предложи добивът да се свие с още 1,5 милиона барела на ден до края на годината. Русия обаче не прие това предложение на ОПЕК (доминирана от Саудитска Арабия).

И така страните не постигнаха компромис. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, реши да накаже Русия, втория най-голям производител в света, за това, че не се съгласи на намалението на производството, което предложиха страните от ОПЕК.

След края на преговорите и Русия, и Саудитска Арабия заявиха, че планират от 1 април да увеличат добива на петрол, защото споразумението няма да бъде удължено.

В резултат саудитският държавен петролен гигант Сауди Арамко в сряда, 1 април, съобщи, че е изпратил за износ рекорден брой танкери - 15, с 18.8 милиона барела петрол под предлог, че светът се нуждае от икономическа стабилност и компанията проявява своята привързаност към снабдяването на света с енергия.

След приключване действието на споразумението Рияд изпълни обещанието си да увеличи производството до максимум - повече от 12 млн. барела на ден, което е с една трета над равнището от март.

Какви са отчетите за Русия

Добивът на петрол и газов кондензат на Русия за периода януари-март 2020 година се е повишил с 0,7 на сто спрямо същия период на миналата година до 140,351 милиона тона. Това показват данни на Централното диспечерско управление, цитирани от ТАСС.

За март показателят се е понижил с 0,2 на сто до 33,6 млн. тона.

Руският износ на петрол за първото тримесечие е намалял с 2,5 на сто до 64,015 млн. тона, като за март спадът е бил 6,2 на сто до 21,44 млн. тона. Износът за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) е нараснал с 3 на сто за трите месеца до 62,98 млн. тона, а за страните от ОНД е намалял с цели 77 на сто до 1,04 млн. тона.

Да се свива или не добивът (експорта)

Да се свива добивът в условия на катастрофално спадащо търсене нямаше смисъл, но пък като се наводни пазарът с евтин петрол може да се направи опит да се промени съотношението на силите, коментират експерти.