Беларус очаква да купи от Русия през април 2 милиона тона нефт на цена от около 4 долара за барел. Това обяви в четвъртък, 2 април, премиерът Сергей Румас, предаде ТАСС.

"Що се отнася до премията, мога да повторя това, което казах преди две седмици: руският петрол ще бъде доставен без премия. Тази последователна позиция на държавния глава да купува петрол без премия към цената се поддържа от правителството. Резултатът от тази позиция е че цената, на която ще купим петрол през април, е около 4 долара за барел", цитира tut.by премиерът на Беларус.

Румас предположи, че "днес (концернът) Белнафтехим ще приключи преговорите с руските компании за доставките на руски нефт през април". "Очакваме да получим 2 милиона тона нефт", каза той.

Беларус спря да купува руски петрол в началото на годината, като поиска промяна на формулата за ценообразуване. Според държавното ръководство белоруските рафинерии са платили премия към цената на руските доставчици за това че са получавали суровината безмитно. Размерът на премията се договаряше индивидуално за всяка компания, но максимално, тя достигна 12 долара на тон (на базата на цената на петрола в прибалтийските пристанища без транспортните разходи). Доставките на суровина за беларуските рафинерии не бяха спрени само от групата компании "Сафмар". Освен това Беларус продължава да изкупува петрол от търговци, доставяйки го през пристанището в Клайпеда, а също така доставя азербайджански петрол през пристанището на Одеса и по тръбопровода Одеса-Броди.

Междувременно лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна на 2 април с 1,46 долара или 5,9 на сто до 26,20 долара за барел. Ден по-рано, на 1 април, петролът сорт Брент с доставка през юни поевтиня с 5,5 на сто на Междуконтиненталната борса в Лондон. Преди обед на същата дата един барел се търгуваше за 24,9 долара. По същото време цената на американския лек суров петрол отбеляза спад от 1,9 на сто до 20,09 долара за барел.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши на 2 април цената си с 94 цента или 4,6 на сто до 21,25 долара за барел.