Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 35,71 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 34,71 долара.

Историческият максимум за кошницата на ОПЕК е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Рияд вдига залозите

Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) обяви днес, че ще увеличи производствения си капацитет от 12 на 13 милиона барела дневно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Така Саудитска Арабия (държавата е мажоритарен собственик в Арамко) изглежда спазва заканата си от уикенда да повиши добива, след като Русия отказа да сътрудничи в общото съкращаване на петролното производство. Това предизвика в понеделник срив от 25 процента на цените на суровината, какъвто не бе отчитан от 1991 година, в началото на войната в Залива. Вчера сортът Брент възстанови стойността си до над 37 долара за барел, припомня АП.

Компанията е изпратила съобщението си за увеличаване на добива до саудитската фондова борса (Tadawul). В него обаче не се посочва кога ще влезе в сила мярката. Арамко твърди, че решението е взето по указания на министерството на енергетиката на Саудитска Арабия.

Вчера гигантът обяви, че през април ще доставя на клиентите си 12,3 милиона барела дневно суров петрол, което е рекорден обем.

Русия остава в играта

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви днес, че диалогът с ОПЕК продължава и Русия ще изпрати представител на срещата на Съвместния технически комитет на 18 март във Виена, предаде Ройтерс.

"Да, наши представители ще бъдат. Повтарям още веднъж: в рамките на хартата (сътрудничеството на страните производителки на петрол) форматът на отношенията остана, с колегите продължаваме да следим ситуацията", каза Новак, цитиран от ТАСС.

Той коментира, че ситуацията на пазара е променлива заради епидемията от коронавирус, в момент когато Русия и Саудитска Арабия имат разногласия по предлагането на суровината, допълва Ройтерс.

Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) обяви днес, че ще увеличи производствения си капацитет от 12 на 13 милиона барела дневно като част от заканата си от уикенда заради несъгласието на Москва да сътрудничи в общото съкращаване на добива.

Как се определя цената на петрола

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.