Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха вчера телефонен разговор, в рамките на който се споразумяха САЩ и Русия да проведат консултации за цените на петрола, предаде Ройтерс.

Обсъжданията ще се водят от високопоставени представители на двете страни в енергийния сектор.

Доналд Тръмп определи войната за цените на петрола между Русия и Саудитска Арабия като "безумна", отбелязва Ройтерс, на която се позова БТА.

Споразумението между Тръмп и Путин бележи обрат в световната петролна дипломация след провала по-рано този месец на договореностите между Русия и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да намалят производството на петрол, който доведе до ценовата война между Москва и де факто лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия.

"Бяха обменени мнения за настоящото състояние на глобалните петролни пазари. Постигнато бе споразумение за руско-американски консултации по този въпрос, които ще се проведат от енергийните министри" на двете страни, съобщи Кремъл.

Кремъл не предостави детайли какво точно ще обсъждат министрите, но до този момент Москва даваше сигнали, че иска повече страни да се присъединят към усилията за балансиране на световните петролни пазари. Белия дом не откликна веднага на молбата на Ройтерс за коментар.

Какво става на пазара

Цената на петрола сорт Брент с доставка през юни спадна на Междуконтиненталната борса в Лондон под 22 долара за първи път от март 2002 година, предаде ТАСС.

Сортът Брент от Северно море поевтиня с 12,72 процента до 21,76 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол се понижи с 6,56 на сто до 20,10 долара за барел.

Саудитска Арабия възнамерява да увеличи през май износа на петрол до рекордните 10,6 милиона барела на ден, освобождавайки 600 000 барела дневно от вътрешния пазар. Това се посочва в комюнике на министерство на енергетиката на кралството.

Увеличението на износа ще бъде възможно благодарение на използването на газ от газопреработващия завoд "Ал-Фадили" за производство на електроенергия за вътрешния пазар, както и поради намаляване на търсенето на петролни продукти, дължащо се на карантинните мерки срещу разпространението на коронaвируса, се казва в официалното съобщение.

Рияд потвърди плановeте си за увеличаване на добива на петрол до 12,3 милиона барела на ден от 1 април. На тази дата изтича срокът на споразумението ОПЕК+ за съкращаване на добива на петрол.