Газовите потоци, течащи от Германия към Франция, са напълно спрели още от 15 юни, сочат данни на френския мрежови оператор Же Ар Те газ (GRTgaz), цитирани от Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА. За спирането вина имат ограничените руски доставки, посочва компанията.

Русия спря или намали потока газ до някои европейски страни през последните седмици на фона на спорове около западните санкции заради руската инвазия в Украйна. Последният потърпевш е Словакия.

"Газпром" намали с 60% през последните два дни доставките на газ за Германия през тръбопровода "Северен поток-1" и набеди за това "Сименс" (Siemens), която неполучила оборудване, ремонтирано в Канада. Германия определи като политическо решението на "Газпром" да свие снабдяването, както и не прие претекста, използван от Москва.

GRTgaz остава нащрек с оглед на следващия зимен сезон и призовава доставчиците да продължават да попълват хранилищата колкото се може повече, се казва в прессъобщение на дружеството, което е част от френската енергийна компания "Анжи" (Engie). Компанията майка още вчера съобщи за намалените обеми руски газ.

"От 15 юни GRTgaz регистрира спиране на физическите потоци газ между Франция и Германия. В началото на годината те възлизаха на 60 гигавата/час дневно, което е около 10 на сто от капацитета на интерконектора", се казва в съобщението.

GRTgaz обаче добавя, че това не създава рискове за снабдяването с газ на Франция през лятото, тъй като е налице компенсация с повишаване на доставките от Испания и с увеличаването на капацитетите на терминалите за метан.

Към момента хранилищата във Франция са пълни на 56 процента, което е повече от обичайните 50 на сто към този период на годината.

Междувременно австрийската група "О Ем Ви" (OMV) потвърди (в четвъртък), че получава по-малко газ от "Газпром".

Руската компания понижи наполовина и доставките на газ за Италия, информира енергийната компания "Ени" (Eni), цитирана от ДПА. "Газпром" обещал само половината от 63 милиона кубични метра, които са заявени за днес, съобщи италианската компания. Газовите доставки вече бяха съкратени по-рано тази седмица: с 15 на сто в сряда и с 35 на сто в четвъртък от заявеното количество.

Словашкият вносител на газ "Ес Пе Пе" (SPP) е бил информиран от Русия, че доставките на синьо гориво днес ще бъдат намалени наполовина, заяви шефът на компанията Рихард Прокипчак пред местния информационен сайт "Денник Н", цитиран от Ройтерс.

Намаляването на доставките наполовина за момента няма да ни се отрази. Работим с реален риск, те да бъдат спрени изцяло, подчерта той. "Ес Пе Пе" не бе на разположение за коментар.