В последните два дни "Газпром" намали доставките за Германия и Италия - най-сериозните си клиенти в Европа. Руската компания набеди "Сименс", официален Берлин обаче е категоричен, че намаляването на доставките е политическа мярка. Цените на газа междувременно се покачиха.

Във вторник "Газпром" заяви, че е ограничил доставките на газ през подводния (по дъното на Балтийско море) тръбопровод "Северен поток 1" за Германия до 100 милиона кубични метра (mcm) на ден, което е намаление от 167-те милиона кубични метра при обичаен режим на работа (свиване с 40 на сто).

Като причина за намаления капацитет руската компания посочи забавянето на германската компания "Сименс" (Siemens), която трябва да ремонтира изпратеното й оборудване.

Потоците на руски газ през "Северен поток" леко се повишиха в сряда. 

Въпреки военната интервенция на Русия в Украйна Германия продължава да внася близо 35 на сто от газа от Русия, въпреки че този дял бе 55 на сто преди февруари.

В сряда потоците газ от "Газпром" към Италия намаляха с около 15% в сравнение с предишния ден, каза говорител на италианската компания Eni, добавяйки, че не е дадено обяснение защо.

Италия миналата година достави 40% от нужния й газ от Русия, или около 29 милиарда кубически метра.

"Eni потвърждава, че "Газпром" е съобщил за ограничено намаление на доставките на газ за днес, възлизащо на приблизително 15%", каза говорителят, цитиран от Ройтерс. Eni постоянно следи ситуацията, добави той. 

Италианският енергиен гигант, в който държавата има дял от 30,3 на сто, е сред компаниите, открили сметка в евро и сметка в рубли в "Газпромбанк" в края на май, за да уредят плащанията за доставки на руски газ, както изисква Москва. Плащането е било осъществено в евро, според групата.

След руската инвазия в Украйна през февруари, Рим се бори да диверсифицира своя микс от внесена енергия.

Същото се опитва и Германия и цяла Европа.

Намалените руски доставки по тръбата "Северен поток-1" са политически мотивирани, а не технически обосновани, заяви днес германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. По думите му всичко една сега започва.

Цените се вдигнаха

Природният газ в Европа поскъпна с 12,22 процента към 16:40 часа българско време спрямо цената от вчера, показват данните от борсата ICE, цитирани от БТА. Към посочения час фючърсите за юли на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 108,89 евро за мегаватчас или около 1130 долара за 1000 куб. метра.

В сряда сутринта в 9:00 часа българско време търговията стартира от 98,05 евро за мегаватчас. През целия ден цената варираше в рамките на около и малко под 100 евро за мегаватчас, но малко след 16:00 часа природният газ рязко поскъпна, като в 16:26 часа българско време достигна до 110,50 евро за мегаватчас. След това синьото гориво започна бавно да поевтинява.

Борсата затвори на цена от 97,04 евро за мегаватчас вчера.