Американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на китайската компания Хуауей (Huawei), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Търговското министерство на САЩ създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на Хуауей да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Лицензът, който ще е в сила 90 дни, смекчава ограниченията, наложени на Хуауей от САЩ за купуване на американски стоки, за да се помогне на съществуващите клиенти.

Миналия четвъртък министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително.

В "черния списък" по принцип попадат компании, чиято дейност е смятана за вредна за националната сигурност или външнополитическите интереси на Съединените щати.

Като последица от това решение Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл (Google), обяви, че спира бизнеса си с Хуауей, който изисква трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги с изключение на технологиите, които са обществено достъпни чрез отворен лиценз.

Докъде ще стигне търговската война

Новината за смекчаването на американските ограничения срещу Хуауей дойде на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Китай в областта на търговията.

Преди два дни американският президент Доналд Тръмп отложи с 6 месеца взимането на каквото и да било решение за налагане на мита на автомобили и автомобилни части, за да не изостри търговските спорове с европейските страни и Япония. Той освен това се съгласи да отмени митата върху стоманата и алуминия, внасяни от Канада и Мексико.

Тръмп направи тези отстъпки към традиционни съюзници на САЩ, за да се съсредоточи върху търговския конфликт с Китай, коментира авторитетният британски вестник "Файненшъл таймс".

Търговските напрежения между двете най-големи икономики в света може да представляват риск за глобалната икономика, ако въпросът не бъде уреден, предупреди междувременно управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Миналия месец МВФ понижи прогнозата си за световния икономически растеж през тази година от 3,5 процента на 3,3 на сто.