Митата, наложени в търговската война между Вашингтон и Пекин, засягат една трета от европейските компании в Китай, сочи проучване на Търговската камара на ЕС в Китай, цитирано от ДПА.

Над една трета от участниците в изследването посочват, че взаимните мита на двете страни са им оказали отрицателно въздействие.

Резултатите са "противоположни на очакванията, че европейските компании биха се облагодетелствали" от митническите тарифи, се отбелязва в проучването.

То е направено през януари и февруари, а оттогава търговската война между двете най-големи икономики в света ескалира, уточнява ДПА.

Преговорите в едногодишния конфликт се провалиха този месец и САЩ вдигнаха митата от 10 на 25 процента за китайски стоки на обща стойност 250 милиарда долара. Китай отвърна с увеличение на тарифите върху американски внос за 60 милиарда долара.

Мнозинството анкетирани твърдят, че не са засегнати от митата, въведени от САЩ и Китай през 2018 година. Това показва, че повечето европейски компании в Китай имат за цел по-скоро да обслужват вътрешния пазар, отколкото да изнасят стоки, заключава търговската камара.

Под 5 на сто от участниците в изследването са отговорили, че са имали полза от митата.