Средната цена на руския петрол сорт Уралс е била 57,49 долара за барел между 15 ноември и 14 декември. Това съобщи късно снощи руското министерство на финансите, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Това означава, че руският петрол се е котирал под тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада от 5 декември, В същото време корабните и застрахователни компании в страните, обявили санкции, все още ще могат да предоставят услуги за морските доставки без риск от наказателни мерки (докато цената е под пределната).

Месец по-рано средната цена на сорта Уралс беше 71,10 долара за барел.

Понижението се дължи на цялостната низходяща тенденция на световния пазар през периода, отбелязва Ройтерс.

Преди два дни Международната агенция за енергията (МАЕ) съобщи, че износът на петрол от Русия се е повишил през ноември и в навечерието на 5 декември. Въпреки това, на фона на по-ниските цени в глобален мащаб и по-големите отстъпки, които се предлагат при продажбите на руски петрол, приходите на Русия от черното злато намаляват със 700 милиона долара до 15,8 милиарда долара, уточнява МАЕ.

МАЕ обяви също така, че продължава да очаква руският добив на петрол да спадне с 1,4 милиона барела на ден през следващата година поради наложеното ограничение на цената.

Китай, Индия и страни от Близкия изток компенсираха част от намаленото потребление на петрол в Европа и в други региони, допълва МАЕ.