Западни служители обвиняват Турция за прекъсването на доставките на суров петрол в Черно море, съобщи Газета.ру, като се позова на "Файненшъл таймс" (The Financial Times).

Западни служители смятат, че корабите, повечето от които превозват петрол от Казахстан, е трябвало да получат разрешение за преминаване.

Тези товари не са обект на наложените ограничения и не трябва да се променя техният застрахователен статус, каза един от служителите пред британското издание. Според него нарушенията в доставките на суров петрол не са в резултат от установяването на таван на цените, а следствие от решения на Турция.

Най-малко 10 танкера, натоварени с казахски петрол, чакат на входа на Босфора заради влязлата в сила от 5 декември забрана за внос в ЕС на руски петрол по море (единствено България получи изключение за морски доставки петрол с произход Русия - б.р.), съобщиха източници от сектора, цитирани от Ройтерс.

Казахстан, който е голям износител на петрол, на свой ред обяви в сряда, че струпването на петролни танкери в района на Босфора е нормално през зимния сезон.

В по-ранна своя статия FT писа, че четирима директори на петролни компании са заявили, че Турция е поискала нови доказателства за пълно покритие на застраховката за всеки плавателен съд, минаващ през Проливите на фона на влязлата в сила решение за налагане на таван от 60 долара за барел на цената на руския петрол.

С влизането на тавана в сила от западните застрахователи се изисква доказателство, че покритието на руския петрол се продава под определената пределна цена.

По-рано беше съобщено, че Анкара и Москва в момента координират ситуацията със задръстванията от танкери в турските проливи.

Подчертава се, че при необходимост могат да се вземат мерки. Защо - защото поне 20 петролни танкера стоят на рейд край бреговете на Турция и не успяват да продължат по своя маршрут от руските черноморски пристанища към Средиземно море.

Западните петролни санкции започнаха да действат на 5 декември: Европейският съюз спря да приема руски петрол, транспортиран по море. Страните от Г-7, Австралия и ЕС също наложиха таван на цената на такъв петрол от 60 долара за барел.