Най-големите производители на петрол в света продължават да харчат милиарди долари за нови проекти за изкопаеми горива, които ще са необходими само ако светът пропусне ключови цели за климата. Това е записано в доклад на нестопанската организацията Carbon Tracker. Компаниите са инвестирали 58 милиарда долара в петролни и газови проекти през 2021 г. и 2022 г., които ще бъдат необходими само ако търсенето на изкопаеми горива нарасне до ниво. За този вид сценарий учените прогнозират "климатична катастрофа", обясняват в доклада си изследователите на базираната в Лондон и Ню Йорк компания.

Петролният бизнес може да вложи нови още 23 милиарда долара в тази посока през следващата година, които биха помогнали за затопляне на планетата с повече от 2,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, се казва в доклада, озаглавен "Оклеветен Париж" (Paris Maligned).

Междуправителственият панел на ООН по изменението на климата предупреди тази година, че 1,5°C представлява критично ниво, над което въздействието на изменението на климата ще се ускори силно, като някои процеси ще станат необратими.[1] Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече доклада "атлас на човешкото страдание" и предупреди, че "всяка част от градуса има значение".

В доклада се анализира как инвеститорите трябва да оценят привеждането на петролните и газовите компании в съответствие с целите на климата, анализират плановете за производство и разходи на петролните корпорации нагоре по веригата през следващото десетилетие. Така и бе установено, че от януари 2021 г. до март 2022 г. те са одобрили $166 милиарда инвестиции в нови петролни и газови находища, почти всички несъвместими с целта от 1,5°C, е записано в доклада, неслучайно кръстен "Оклеветеният Париж".

Повече от една трета от тази инвестиция - 58 млрд. щатски долара - бяха ангажирани в проекти, които вероятно ще бъдат икономически изгодни само ако търсенето на нефт и газ тласне глобалните температури над 2,5°C.

3eNews