Износът на петрол от Русия се е повишил през ноември и преди 5 декември, когато влезе в сила ценовият таван за руския нефт, съобщи днес Международната агенция за енергията (МАЕ), на която се позоваха Ройтерс и БТА. 

От тази дата влезе в сила и забраната на ЕС за внос на руски петрол, пренасян по море. (България единствена получи изключение от това правило.)

Въпреки ограниченията на фона на по-ниските цени в глобален мащаб и по-големите отстъпки, които се предлагат при продажбите на руски петрол, приходите на Русия от черното злато намаляват със 700 милиона долара до 15,8 милиарда долара, уточнява МАЕ.

Ограничението за максимална цена от 60 долара за барел руски петрол беше въведено от страните от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7), Европейския съюз и Австралия, за да бъдат намалени приходите на управляващите в Москва, които те използват, за да финансират военната инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Международната агенция за енергията обяви, че продължава да очаква руския добив на петрол да спадне с 1,4 милиона барела на ден през следващата година поради наложеното ограничение на цената.

Китай, Индия и страни от Близкия изток компенсираха част от намаленото потребление на петрол в Европа и в други региони, допълва МАЕ.

На фона на тези данни базираната в Париж организация повишава своята прогноза за увеличаване на търсенето на петрол с между 140 хиляди и 2,3 милиона барела на ден. За следващата година МАЕ очаква през следващата година то да се повиши с между 100 хиляди и 1,7 барела дневно до 101,6 барела на ден.