Русия няма да доставя петрол на страни, които решат да наложат таван на цените на нейния петрол, каза управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина на брифинг в петък, 22 юли.

Набиулина добави, че предложението на страните от Г-7, намерението на които е да се лиши Русия от енергийни приходи в опит да ограничи възможностите на Москва да финансира военната си кампания в Украйна, също ще доведе до повишаване на световните цени на петрола.

"Що се отнася до геополитиката и евентуалния таван на цените на петрола за износ... Дори не искам сега да спекулирам дали това е реално или нереално. Ако се въведе под една или друга форма, според мен очевидно ще доведе до увеличение по световни цени."

"Доколкото разбирам, ние няма да доставяме петрол на онези страни, които биха наложили такъв таван, а нашият петрол и петролни продукти ще бъдат пренасочени към страните, които са готови да си сътрудничат с нас", каза Набиулина.

Идеята за въвеждане на таван на цените за първи път беше лансирана миналия месец от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. Самият таван може да бъде поставен до половината от продажната цена, но, разбира се, окончателно решение все още не е взето.

Плановете на Г-7 да ограничи цените на руския петрол предизвикаха остра реакция на Москва, която я насочи към Япония заради коментарите, направени от премиера Фумио Кишида, в които разкри за първи път някакъв размер на някакво ограничение.

"Постигнахме споразумение, че международната общност ще създаде система, в която цената на руския петрол ще бъде ограничена до около половината от сегашната, и международната общност няма да купува или разрешава закупуването на петрол над това ниво", заяви Кишида по време на реч от предизборната кампания на 10 юли в Япония.

Говорейки пред репортери дни по-късно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Япония заема много недружелюбна позиция спрямо Русия. Във всеки случай такава недружелюбна позиция не спомага за улесняване на отношенията в търговията и икономиката, включително енергийния диалог".

"Съмнително е дали подобни решения могат да бъдат взети, честно казано."

Анализатори побързаха да предупредят, че цената на петрола може да достигне до 380 долара за барел, ако Русия значително намали производството и доставките на петрол.

При намаляване на руските петролни доставки с пет милиона барела дневно, цените на петрола могат да излетят в стратосферата, отбелязаха анализаторите от JP Morgan Chase.

Това би бил най-лошия сценарий за потенциалния руски отговор на опитите за ограничаване на цената на нефта. Много е вероятно правителството на Русия да отговори на поставянето на ценови таван с намаляване на доставките. Свитият петролен пазар е на тяхна страна, смятат експертите.

В началото на юни ЕС въведе друга мярка срещу руския петрол, като забрани изобщо покупката, вноса или преноса на суровината и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключения бяха предвидени за вноса на суров петрол по тръбопроводи в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят. България също получи временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

В ЕС се върти идеята за ценови таван за руския природен газ. Гърция например е сред поддръжниците на идеята за такъв ценови таван, като е против самоограничаване на ползването на природен газ от Русия, както предложи Европейската комисия. Против са и страни като Италия, Испания, Португалия.